Трикове за по-вкусна храна от микровълновата...
от Kulinar.bg | 12 август 2014
...които ще използвате винаги!

Микровълновата фурна е уредът, който използваме ежедневно у дома, а и в работата също. Удобен е, защото е компактен, лесен за употреба и най-вече – бързо приготвя храна и претопля за секунди.

 

Наред със споменатите до тук предимства на микровълновата, можем да добавим и още няколко трика, които със сигурност ще променят начина ви на работа с нея.

 

Те са съвсем неангажиращи, но пък много ефикасни. Помагат както при претопляне, така и при готвене в микровълновата фурна.

 

Позиционирайте храната по краищата

 

Мястото, на което поставяме храната си, е от голямо значение за нейното равномерно приготвяне. Когато слагаме съда си в микровълновата, трябва да се уверим, че го поставяме близо до ръба на стъклената подложка. Защо? Защото микровълните имат в високи и ниски точни на загряване. А те не достигат равномерно до средата на уреда.

 

Добавете сочност с чаша вода

 

За да избегнем сухата и безвкусна храна, трябва само да поставим чаша с вода, докато претопляме храната от вчера. Така не само ще подобрим текстурата на ястието, но и ще предотвратим загарянето му.

 

Направете си перфектните пуканки

 

Когато чуем за микровълнова, в главата ни веднага изникват пуканки. Обичаме ги изключително много, но винаги ни е трудно да си ги "изпукаме" перфектно. Следната техника обаче променя това завинаги. Това, което трябва да направим, е да подгреем чаша с вода за минута, след това да я махнем и веднага да сложим пликчето с пуканките. Добавената влага няма да доведе до изгаряне на пуканките. Няма да ги направи и мокри.

 

Използвайте кръгли съдове

 

Друг много ефективен начин за запазване на вкуса на храната в микровълновата е използването на кръгли съдове за подгряване. Ако имаме възможност да избираме между кръгла или квадратна купа, винаги е по-добре да изберем кръглата. Тя ни дава равномерно разпределяне на топлината.

 

Оформяйте храната в чинията във формата на пръстен

 

Поради вече споменатия факт, че по средата храната не се претопля равномерно, е наистина важно да я оформяме по ръба на чинията във формата на пръстен. Така няма да има изгорели части или непретоплени такава в една и съща чиния.

Рецепти