Вредата от микровълновата фурна
от Камелия Маринова | 25 февруари 2014
Вижте до какво води всекидневното й използване

В днешно време почти всяко домакинство разполага с микровълнова фурна. Тя не е поредният излишен предмет в кухнята, а се използва всеки ден по няколко пъти. Можем дори да си позволим да кажем, че е най-употребяваният електрически уред в домовете ни.

 

Това е в следствие на удобствата, които предлага микровълновата фурна. В нея претопляме за секунди, размразяваме продукти за минути, а също готвим ястия за половината от времето, което би ни трябвало, ако готвим на обикновена печка.

 

Но позитивите, изброени дотук, не са достатъчни, имайки предвид и негативите, които микровълновата фурна притежава. Все повече хора се отказват от уреда, именно защото се смята за изключително вреден. Излизат различни изследвания, появяват се множество доказателства и от уста на уста вече всеки знае, че не е никак препоръчително прекомерното ползване на този вид печка.

 

Убива веществата, борещи се с раковите клетки

 

Доказано е, че микровълновата фурна унищожава всички полезни съставки в храните, премахвайки витамините и фитонутриентите, които предпазват от заболяване и поддържат добро здраве.

 

Хранителните ценности на продуктите намаляват с 60 до 90%. Изчезва и биологичната активност на витамините E, В и С, както и на много минерали.

 

Според изследвания, при готвенето на микровълнова, на броколи например, се унищожават 98 % веществата, които се борят с раковите клетки. За това храната, попаднала в микровълновата, е не само "мъртва". Това е храна, която е молекулярно деконструирана, оставяйки след себе си нищо друго, освен празни калории.

 

Системното готвене в микровълнова води до редица заболявания

 

През 1991 година, учени от университета в Луизиана публикуват проучване, в което се твърди, че готвенето в микровълнова фурна застрашава здравето на човек много повече, отколкото използването на обикновена готварска печка. Според тях, вредният уред денатурализира храната и оказва канцерогенен ефект върху кръвоносната система.

 

Оказва се, че хората, които готвят на микровълнова фурна постоянно, неизбежно получават хронични хранителни дефицити, които водят до рак, диабет, заболявания на костите, загуба на мозъчната функция, сърдечни заболявания и редица други здравословни проблеми.

 

Ние не можем да почувстваме и видим електромагнитните излъчвания, но те съществуват и влияят на организма. Тяхната вреда не се отразява веднага, но, с течение на времето, излъчванията се натрупват и водят до горепосочените неприятни факти, свързани със здравето.

 

Появяват се канцерогени

 

При друго изследване, проведено в Русия, са получени доста обезпокоителни резултати. Според него, микровълновата освен че убива веществата, борещи се с рака, превръща продуктите в канцерогени, които всъщност са причината за появата на ракови клетки.

 

Когато приготвяме месо в микровълнова фурна, то започва да образува нитросодиентаноламин (Nitrosodienthanolamines) – познатият за всички канцероген.

 

След обработка в микровълнова, аминокиселините на млякото и зърнените храни също се превръщат в канцерогени.

 

Ако пък размразяваме плодове в микровълновата, ще превърнем глюкозидите в частици, съдържащи канцерогенни съставки.

Рецепти