Ефективно почистване на микровълновата фурна x 3
от Kulinar.bg | 18 декември 2012
С подръчни материали

Микровълновата фурна е един от най-полезните кухненски уреди, спестяващи време и възпитаващи в нас лек кулинарен мързел. Но и тя си има своите тънкости – често в бързината хубавичко омазваме с храна нейните стени, след което ни мързи да я почистим.

 

Поне не в близките няколко минути. И така, хранителните остатъци засъхват и стават доста трудни за почистване. Как да постъпим? Може да избираме между три лесни и бързи варианта.

 

Почистване с оцет

 

Напълнете до половина с вода подходяща за микровълнова фурна купа. Добавете 1 с.л. оцет. Поставете я в микровълновата. Настройте на 5 минути, или на по-малко, в случай, че фурната ви е по-силна. Наглеждайте я. Този процес трябва да „смекчи“ натрупаните по стените мазнини.

 

Извадете купата. Почистете стените с навлажнена кърпа. Отделно старателно измийте чинията на микровълновата.

 

Почистване с лимон

 

Разрежете лимона на две. Поставете вътре двете половини, надолу с разрязаната част, добавете 1 с.л. вода и пуснете на една минута. Забършете стените. Сокът от загрятия лимон може да послужи за почистване на коша за боклук.

 

 

Почистване с веро

 

Напълнете купата с хладка вода и добавете колкото препарат мислите, че е достатъчен. Настройте за 1 минута или за толкова, колкото трябва, за да започне да излиза пара.

 

Извадете купата, вземете гъба за миене на чинии, намокрете я и избършете вътрешността на фурната. Може да се добави и малко сода бикарбонат.

 

След почистването, оставете фурната отворена за известно време. И помнете, че е най-добре да я почиствате непосредствено след употреба.

Рецепти