Олиото може да бъде по-полезно
от Kulinar.bg | 02 октомври 2013
Ако знаем как да готвим с него

Независимо от това, че сме избрали най-хубавата и подходяща мазнина, било то който и да е вид олио, може да се получи така, че да не извлечем всички полезни свойства от него по време на готвенето.

 

Това се дължи на момента, в който температурата достига точката, в която мазнината започва да отделя сив дим.

 

Знаете, че когато олиото е изгоряло най-малко вкусът на ястието се изменя и то в отрицателната посока. А никой не иска това.

 

Има няколко лесни съвета, които можете да следвате, ако искате да използвате мазнината в готвенето по най-полезния начин, за да получите оптималното количество полезни вещества, съдържащи се в нея.


Не загрявайте печката на максимална степен, дръжте я на средна степен. Това ще помогне на хранителния състав в олиото, което използвате, да се запази максимално. Пък и когато имаме повече търпение и позволим на храната да се сготви по-бавно, тя става по-вкусна.


Опитайте се да не пържите храната. Печете месото и зеленчуците. Температурата трябва да се поддържа постоянна.


Обикновено, мазнините се окисляват, когато биват подложени на влиянието на светлината и въздуха. Така че, съхранявайте мазнината (олио, масло от различни суровини) на тъмно и хладно място. Това ще предотврати ненужното окисление и ще запази свежестта на мазнината.


Когато готвите, използвайте съдове с незалепващо покритие.


Сложете малко масло за аромат, след като почти сте загрели съда, не го оставяйте да се затопля, заедно с мазнината. Малко преди да започнете същинското готвене, сложете и останалото количество мазнина, което смятате да използвате. Така тя няма да бъде изложена на продължително загряване и няма опасност да изгори.

 


Комбинирайте няколко вида мазнина: масло от авокадо, която е подходяща за готвене на мононенаситени мазнини. Това предпазва от изгарянето на мазнините.

Рецепти