Готвене, обвито в пламъци
от Kulinar.bg | 31 май 2013
Фламбирането придава на ястието уникален вкус и аромат

Фламбирането е процес на термообработка, в който алкохолът се добавя в ястието, след което се пали и храната се обгръща от пламъци. Често се асоциира с ястия, приготвени с ликьор като Bananas Foster – десерт с банани, ванилов сладолед, канела ром и ликьор.


Когато алкохолът се запали води до оцветяване на пламъка в синьо. Понякога, опитни готвачи фламбират ястия пред очите на гостите в ресторанта, което определено е атракция, която не бива да се изпуска.


По-бързото изгаряне на летливия алкохол придава на ястието уникален вкус и аромат.


Фламбирането, като метод, се прави точно преди ястието да бъде сервирано. Тази кулинарна практика съществува от 14 век у маврите, но става популярна едва през 19 век.


Някои твърдят, че е открита в Монте Карло през 1895 година, когато местен сервитьор подпалва тиган с палачинки, които приготвял за бъдещия крал на Великобритания Едуард Седми, от което се получава днешния френски десерт "креп сюзет" – палачинка със сос от карамелизирана захар, масло, портокалов сок и разбира се, ликьор, който служи за фламбиране.


Запалването на соса на едно ястие, чрез алкохол, променя химията му. Алкохолите, с които се фламбира са силните, с вино и бира не може да се постигне същия ефект. Ром, ликьор и коняк, които имат алкохолно съдържание около 40 %, се считат за идеални.


Понякога се добавя канела на прах, не само заради вкуса, но и защото играе ролята на барут.


Алкохолите, които се ползват, трябва да се затоплят предварително, защото ако имат стайна температура, течността е под точката на запалване и няма достатъчно алкохолни изпарения, което да се запалят.


Чрез загряване, налягането на парите се увеличава и фламбирането е възможно. Не всеки може да усети разликата във вкуса при фламбиране.


Някои казват, че пламъците са над храната и това не може да окаже генерално влияние във вкуса. Дори някои френски готвачи определят този метод като "шоу бизнес" в ресторантьорството.


Но дори и да е така, храната заслужава да бъде поднесена по най-атрактивния начин и да привлече вниманието на всички.


Ще си позволим да отправим и един съвет - ако не сте специалисти в кухнята, не се опитвайте да фламбирате вкъщи, идете на ресторант и се насладете на атрактивно поднесеното ястие, без да се подлагате на риск.

Рецепти