5 вълшебни козметични приложения на кокосовото олио
от Kulinar.bg | 03 април 2013
Бъдете красиви и здрави с домашно създадена козметика

Вероятно всички образовани и информирани хора споделят мнението, че домашно приготвената козметика, както домашно приготвената храна, в пъти превъзхожда продуктите на козметичната индустрия.

 

И има защо!

 

Вредните съставки, за съжаление, не са само в порцията за закуска, обяд или вечеря, а и в разкрасителните шишенца и кутии, прилежно подредени върху рафтовете на масовите магазини.

 

Не се отчайвате, а си купете кокосово олио, защо не и масло. Ползите и приложенията му са многобройни...

 

Тоалетно мляко за почистване на грим

 

Изхвърлете това от магазина и го заменете с чисто кокосово олио. Просто затоплете няколко капки в ръцете си и леко разнесете върху лицето. Накрая премахнете олиото с мокра кърпичка. Как се чувства кожата ви?

 

Лосион за тяло

 

Можете да нанасяте олиото директно върху кожата си, без никакви примеси. Дори и в началото да усещате, че е доста мазно, бъдете търпеливи – кожата ще го абсорбира до последната капчица.

 

Всъщност самото абсорбиране зависи от типа кожа, но при всички положения ефектът ще е положителен.

 

Ако пък предпочитате по-гъстите мазила, миксирайте малко олио с масло за тяло или етерично масло.

 

Паста за зъби

 

За да си приготвите паста за зъби и дума, смесете равни части кокосово олио и сока бикарбонат. Добавете няколко капки от ментово етерично масло. Според някои рецепти, няколко капки стевия също не са лоша идея.

 

След използването на пастата, измивайте умивалника с гореща вода. Олиото остава следи.

 

Крем за бръснене

 

Разнесете по-стабилно количество олио върху кожата, която ще "обработвате", и използвайте съвсем обикновен бръснач. Краката ви ще бъдат невероятно гладки.

 

Дезодорант

 

Конвенционалните продукти против изпотяване въобще не са за препоръчване, защото съдържат алуминий, свързван с редица случаи на рак. За щастие, винаги можете да си приготвите антиреспираторно средство в домашни условия.

 

Миксирайте 2 части сода бикарбонат, 2 части царевично нишесте и една част кокосово олио. Последното ще запази кожата ви хидратирана, а содата се "грижи" за неприятните миризми. Можете да добавите и няколко капки от любимото си етерично масло.

Рецепти