Най-любопитните методи за боядисване на яйца
от Kulinar.bg | 03 април 2014
Превърнали се в изкуство

Боядисването на яйца съществува от векове. В наши дни, освен съществена част от честването на Великден, можем да го наречем и арт изкуство.

 

В миналото са се използвали бои, направени от зеленчуци, ядивни цветя, плодове, чай, листа на различни билки, кора и корени на растения. Изкуството на боядисване на яйца е добило много големи мащаби, особено в Европа.

 

Някои определят западно европейците като виновници за сериозното осъвършенстване на оцветяването на яйца.

 

Разработени са множество сложни техники и ярки цветове, които превръщат яйцата в най-чудната украса за празничната софра.

 

Когато боядисвате яйца, които няма да са само за украса, се уверете, че боите, които имате намерение да ползвате, са безвредни.

 

Гравирането на яйца

 

Трябва да се върнем далеч в миналото в Македония, откъдето тръгва тази практика. След като яйцето е сварено, се маже с пласт восък, след това се обезцветява в разтвор, оставайки само боядисаните места върху восъка.

 

Наситено боядисване

 

Това е традиционен метод, идващ от Украйна. Най-много се правят червени яйца, символизиращи кръвта на Христос.

 

Изписани яйца


Терминът идва от думата pysaty, означаваща пиша, може би усетихте общото звучене и близостта в корена на двете думи. Това е така, защото терминът е украински. А той има общо минало с нашия език. Думата пиша обяснява и самия метод по направа на яйцата. И тук яйчицата се потапят във восък, преди да бъдат обработени.


Фаберже


Тези яйца са може би най-известните и най-скъпите. Носят името на своя създател – руският ювелир Петер Карл Фаберже (Карл Густавович Фаберже). Яйцата Фаберже са произведение на изкуството. Върху тях има малки фигурки от злато, сребро и скъпоценни камъни, разкаващи приказни истории. Направени са 57 броя яйца, в момента се пазят в музей и имат много висока стойност.


Скъпоценни яйца


Малки пайети и маниста се закрепят с лепило на яйцата. Но тази практика се прилага не на варени, a на предварително "издухани" (веяни) яйца. 

 


Боядисване и варене 2 в 1


Този метод не се препръчва за яйца, които ще бъдат консумирани. Яйцето се увива в шарен плат. Слага се да се вари. Това отмива цветовете от плата, прехвърляйки ги на яйцето. Трябва да се вминава, тъй като текстилните бои могат да са опасни за здравето. Не се препоръчва консумация на така боядисани яйца.


Има най-различни начини за боядисване на яйца по света. Използвайте въображението си и си направете най-шарените яйца за този Великден.


Припомнете си боядисване с естествени оцветители.

 

Рецепти