Защо се променя датата на Великден
от Kulinar.bg | 07 март 2014
Логичното обяснение

Великден е сред онези празници, които изцяло поглъщат вниманието на хората. То не са агнета, то не са пролетни трапези, то не е боядисване на яйца...

 

Ясно е, че на самия Великден всичко е прекрасно. Но вероятно и вие, като нас, всяка година се питате и ровите в църковния календар, за да се информирате кога точно се пада празникът.

 

За постоянната промяна на датата на Великден си има причина. Разкриват ни я колегите от Peika.bg.

 

Всъщност, датата на Великден зависи от първото пролетно пълнолуние – т.е. първото пълнолуние след 21 март. И по православния, и по католическия календар, Великден винаги е в неделята на първата седмица, след като мине пълнолунието.

 

Защо православният и католическият Великден се падат на различни дати?

 

Понякога датите на Великден в двете църкви съвпадат, друг път – не. Макар да се използва един и същи метод за изчисление на празника, причината за разликата, както вероятно се досещате, е календарът.

 

Православната църква използва Юлианския календар, който от времето на приемането си е изостанал от астрономическото време с 13 дни.

 

Католическата църква пък се води от Грегорианския календар – този, който използваме ние във всекидневието си. И така по Юлианския календар е 21 март, но по светския вече е 3 април.

 

Така шансът да има съвпадение на датите е приблизително 50:50 (заради 13-те дни разлика, в които може да се падне пълнолунието). Когато двете дати се различават, обикновено е с една седмица.

 

В Peika.bg ще научите кои празници променят датата си спрямо датата на Великден.

Рецепти