Боядисайте яйцата с естествени оцветители
от Kulinar.bg | 02 май 2013
Природата ни предлага богата палитра, с която да обагрим празничните яйца

Ако искате да направите Великден максимално здравословен и щадящ за вас и семейството ви, можете да започнете още с боядисването на яйцата.

 

Природата ни предлага богата палитра от цветни билки, плодове и зеленчуци, с които можем да обагрим празничните яйца, без да се притесняваме за химичните съставки в боите от магазина.

 

Оказва се, че освен лесно заниманието е и образователно, защото запознава децата с продуктите и техните свойства.

 

Кой би предположил, че лютивия лук е страхотен жълт оцветител, а хибискусът багри в светлосиньо!

 

Устройте си естествен и натурален Великден, като се забавлявате със семесйтвото.

 

Жълто

 

Половин литър вода се сипва в тенджера да се загрява, докато кипне.

 

Добавя се куркумата и 1 с.л. оцет, след което се оставя да къкри 5 мин. и се сваля от котлона.

 

Сварените яйца се потапят и се оставят да престоят минимум 1 час.

 

10472

 

Червено

 

Люспите на двата вида лук се обелват, слагат се в тенджера и се заливат с вода. Суровите яйца се сваряват в тази смес за 8 минути, след като кипне водата, свалят се от котлона и се оставят за още 1 час в тенджерата.

 

 10471

 

Кафяво

 

Приготвя се 500 мл силно кафе с добавка 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се поставят в него и се оставят така за 2-3 часа.

 

Светлосиньо

 

Приготвя се 500 мл силна отвара от каркаде (хибискус) с добавка 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яица се слагат в нея и се оставят така 2-3 часа.

 

Тъмносиньо

 

Суровите яйца се сваряват в 500 мл червено вино, след което се оставят да престоят в него още един час.  

 

Техниките за боядисване са публикувани в книгата "Малка книжка за Великден" на изтадетелство "Ентусиаст"

Рецепти