Драники, картофените кюфтета на Русия
от Kulinar.bg | 09 февруари 2016
Различните варианти на рецептата днес

Фенове ли сте на руската кухня? Ние определено да. Днес ще ви запознаем с една традиционна рецепта от руската кухня – драники.

 

Първо нека кажем, че на някои места рецептата бива определяна като беларуска или украинска, но като се има предвид общото минало на тези народи, едва ли е добра идея да навлизаме в подробности, относно оригиналността й.

 

Драники представляват картофени кюфтета, които се сервират топли, придружени със студена заквасена сметана. На някои места може да ви ги предложат и със сладко от боровинки. Комбинацията е чудесна. Спомнете си, че и в Австрия картофената салата се сервира с такова сладко, където можем да търсим връзка с унгарските вкусове, смесващи сладко и солено (останало от времето на Австро-Унгарската империя).

 

Драниките се приготвят от рендосани картофи, а не от смачкани варени картофи, както ние сме свикнали да ги приготвяме.

 

Рецептата за руските картофени кюфтенца съществува някъде от около 200 години. Драниките се възприемат като "ястие на обикновените хора", поради основния продукт – картофите, които са достъпни за всеки. Подобно на сушито в Япония или фондюто във Франция и Френската част на Швейцария (ние ги възприемаме като деликатеси, но за съответните народи, това са обикновени, достъпни за всеки ястия).

 

Има различни варианти на рецептата, всяко семейство или регион имат различна рецепта за драники. На някои места слагат мляно месо, на друго смесват рендосаните картофи с рендосани моркови, на трето пък добавят лук. Варианти всякакви, но определено все вкусни, няма спор.

 

Но има едно основно правило – никога да не се използва брашно. Днес се срещат рецепти, в които имат и няколко лъжици брашно, но е въпрос на избор, ако ви се вижда, че картофите са пуснали повече вода, то може да сложите малко брашно за спойка. Тази спойка може да се постигне и с яйце. Но така рецептата става по-богата, а ако спазваме условието това да е "народно" ястие, тогава можем да следваме оригиналната рецепта и да сложим само картоф, олио, сол.

 

Оставяме на вас да прецените какво да сложите към картофките.

 

 38029

youtube.com 

 

И на финала даваме едно клипче, което показва един от многото варианти на рецептата за драники:

 

картофи 6-7 броя, настъргани

лук 2 глави

яйца 1 бр

брашно 2 с.л.

сол на вкус

олио за пържене

заквасена сметана за сервиране

 

Рецепти