Пряники, или любимите сладки на Русия
от Kulinar.bg | 02 януари 2018
Една вековна рецепта, запазена марка на гр. Тулса

Пряники са традиционни руски сладки, меденки или бисквитки, наречете ги както искате.

 

Малките вкусотийки са незаменими всеки път, когато се сервира чай, а всички знаем, че в Русия чаят е на почит през цялата година, но особено по Коледа.

 

Можете да ги срещенете в традиционния им вид със захарна глазура или малко по-различни с щампи на горната част.

 

Днес има най-различни видове пряники – различни декорации и пълнежи.

 

Град Тула, който се намира на половин час път от Русия, се е превърнал в столица на пряникините. В града и до днес има музей в чест на традиционната рецепта, абсолютна запазена марка на града.

 

Някъде през 9 век руските медени сладки са направени за първи път. Съдържали са ръжено брашно, мед, сок от горски плодове.

 

С течение на времето тези съставки биват обогатени с някои подправки, характерни за Близкия Изток и Индия. Сред тях са карамфил, джинджифил, черен пипер, индийско орехче, звезден анасон и други.

 

Тези сладки са се превърнали във времето в десерт, приготвян за различни празници и чествания – кръщенета, рождени дни, сватби, както и за някои тъжни поводи.

 

Както може би и сами предположихте, тази рецепта във времето е придобила различни измерения – вкусове, форми, рецепти, стилове...

 

Най-често биват възприемани като бисквити, направени на преса по калъп или валцовани на машина. Намазват се с белтък, розова или кафява шоколадова глазура. Може да се декорират и с плодове.

 

Предлагаме ви да опитате любимите сладки на Русия – пряники.

 

Рецепти