Направи си сам: Традиционни руски пирожки
от Kulinar.bg | 19 февруари 2015
Подробна рецепта за вкусните тестени закуски от Русия

Едва ли някой ще възрази, ако кажа, че тестените изделия са любими на цялото човечество.

 

Почти няма място, където да не закусват с някое вкусно хлябно изделие. В Русия имат една рецепта, която се приготвя почти във всяко семейство, а който я е опитал веднъж, е повторил отново.

 

Става дума за традиционните руски пирожки. В много случаи пирожки се продават като фаст фууд, но можете да си ги направите съвсем успешно и у дома, но за това след малко.

 

Вкусните руски пирожки могат да имат различни пълнежи – месо, зеленчуци, твърдо сварени яйца, картофи, зеле и дори плодове. Един определен вариант на пирожки се прави с тесто, в което няма мая и се пържат в тиган. Това определено е по-бърз вариант, но пирожките заслужават по-голямо внимание.

 

Рецептата, която ще ви предложим само след малко, включва тесто, което може да се замрази и да се използва, когато ви е необходимо.


Необходими продукти за тестото:

 

2 чаши прясно мляко

 

5 яйца

 

1 пакет суха мая

 

1 лъжичка сол

 

6-7 чаши брашно


Необходими продукти за пълнежа на пирожките:

 

800 грама телешка каймa

 

1 глава нарязан кромид лук

 

сол и пипер на вкус

 

Загрейте млякото на котлона до температура окло 30-40 С. Разтворете маята и солта в половин чаша мляко. Оставете сместа да шупне.

 

След това я сложете в останалото количество мляко, постепенно прибавете 3 чаши брашно. Разбъркайте добре, докато не се уверите, че няма бучки. Консистенцията на тестото до този момент трябва да е като тази на тестото за палачинки.

 

Оставете тестото на втаса за поне 4 часа, покрито и на стайна температура. Най-добре, ако имате време, го пригответе вечерта и го оставете да втаса за една нощ.

 

Смесете останалите продукти за тестото, като си оставите 1 яйце за намазване. Бавно добавете брашното. Месете с леки движения, докато тестото не полепва на пръстите ви. Отново оставете тестото на втаса за 1-2 часа. Като през това време може да направите пълнежа.

 

Запържете каймата с лука и оставете настрана. Втасалото тесто направете на малки топки от около 5 см в диаметър. Разточете ги на тънки елипсовидни кори, образно казано, колкото да може да се сложи пълнежа вътре. Разположете го равномерно, но така че да не достига до краищата на тестото.

 

След това ги сгънете, като започвате от средата. Стиснете с пръсти краищата на тестото. Получава се един груб своеобразен шев. Прехвърлете пирожките в тава, предварително намазана с мазнина.

 

Разбийте яйцето, което си оставихте, и намажете с него пирожките за блясък. Печете вкусните руски тестени закуски за 15 минути на силно загрята фурна.

 

Това е рецепта, която отнема доста време и приготовление, но си заслужава да отделите заслуженото на този вкусен руски тестен специалитет.

 

Рецепти