Сельодка под шуба - традиционна руска салата
от Kulinar.bg | 12 декември 2023
Оригинална и мързелива версия

Всички сме чували за руската салата и всички я обичаме. Сигурни сме, че повечето от вас хапват такава задължително за Коледа и Нова година. 

 

Искаме да ви представим още една традиционна руска салата, която също ще ви допадне. 

 

Малко прилича на онази "руска салата", която всички знаем и правим, но в тази има риба и цвекло. 

 

Наричат я Сельодка под шуба (сельодка - херинга). Рецептата за тази салата е доста стара и много популярна. От 70-те години се е превърнала в традиционно ястие, което се приготвя за Нова година. 

 

Всъщност представлява торта, приготвена от пласт осолена херинга, пласт картофи, моркови, най-отгоре цвекло. Всичко това, подплатено с обилно количество майонеза. За украса се стържат сварени яйца и се наръсва зелен лук.

 

Смята се, че рецептата е заимствана от кухнята на руските евреи. Друг мит гласи, че рецептата е изобретена от търговеца Богомилов през 1918 г, като рибата в салата символизира пролетариата, а зеленчуците - селяните. Дали е вярно, или не, можем само да гадаем.

 

Съществува и вегетарианска версия на херинга под шуба. Нарича се "море под шуба" и в нея херингата е заменена от морски водорасли, а яйцата - от авокадо. Веганите заменят майонезата с друг бял сос, който не съдържа яйца. 

 

Най-голямата подобна Херинга под шуба е приготвена през пролетта на 2010 година. Направена е по случай Денят на херингата и тежи рекордните 488 кг. Дължината на "салатката" била почти 120 метра. 

 

За приготвянето й са били нужни 50 кг херинга, 98 кг цвекло, моркови 94 кг, 158 кг картофи, 720 яйца и 50 кг майонеза. Над тази гигантска Херинга под шуба работили готвачи от шест ресторанта. Салатата била толкова голяма, че имало порции за 4 500 души.

 

Е, сигурни сме, че вие няма да приготвяте чак толкова голяма Херинга под шуба, затова ще ви дадем продукти за нормална доза.

 

 

35965

youtube.com


Продукти:

 

150 г херинга

2 глави лук

3 глави цвекло

5 картофа

5 моркова

сол

300 г майонеза

4 сварени яйца

 

* А знаете ли, че херингата е една от най-полезните риби изобщо?


Приготвяне:

 

Яйцата, картофите, морковите и цвеклото се сваряват в отделни съдове. Картофите се обелват и настъргват на едро ренде, посоляват се и се разбъркват с малко майонеза.

 

Морковите се сваряват, посоляват се и се разбъркват с малко майонеза. Същото се прави и с цвеклото. Лукът и херингата се режат надребно. 

 

Яйцата се настъргват и се ползват за украса, но може и да се смесят с още малко майонеза и да бъдат отделен слой в салатата-торта.

 

За сглобяването се ползва метален ринг или форма за торта. Изсипват се картофите, отгоре морковите.

 

* Тук може да се сложат яйцата, разбъркани с майонеза, ако сте решили да ги слагате като отделен слой.

 

Отгоре се слагат рибата и лука. Накрая се завършва с цвеклото. Салатата се оставя да престои няколко часа в хладилник. След като стегне, се маха формата и се реже като торта. 

 

35969

youtube.com

 

Ако не ви се чака салата да стяга или не искате да стържете всичко, може да нарежете продуктите на парчета и да ги смесите с майонеза - така, както правим руската салата.

 

Имайте предвид обаче, че цвеклото пуска много и цялата салата ще има приятен розов цвят. 

 

Скоро очаквайте и мързеливата версия на Херинга под шуба, или както в Русия я наричат "Ленива шуба".

Рецепти