Милфьой или "Хиляди листа" (буквално преведено) е френски сладкиш. Представлява бутер тесто с яйчен крем и ванилия. Сладкишът е известен още като торта Наполеон. Традиционният Милфьой се състои от три слоя тесто, редуващи се с два слоя крем, който понякога бива заменен от сметана и конфитюр.
Известните рецепти винаги имат своите вариации.
Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, понякога какао или бадеми. В по-окъдните си варианти, торта Наполеон се приготвя с глазура от бял и черен шоколад.
Историята на френския специалитет е описана в кулинарните книги. Някои изследователи я определят като "древна". Традиционното бутер тесто, с което се правят наполеоните, е трислойно, което прави 729 листа. Някои съвременни рецепти може да съдържат и 2048 листа тесто.
Името "Наполеон" всъщност идва от френското прилагателно за града Неапол в Италия, но бива изменено от логичната асоциация с името на френския Император Наполеон Бонапарт. Няма сведения сладкишът да е свързан по някакъв начин с императора. Във Франция го наричат Милфьой – сладкиш от бутер тесто, с пълнеж от бадемова паста.
В Италия го наричат почти по същия начин – МиллеФолие, но разликата е в пълнежа, а той е солен – обикновено от спанак и сирене. В Обединеното кралство е известен като "Ванилов кейк" или " Кейк с крем", но и "Наполеон" се използва от някои търговски марки. Във френската част на Канада го наричат "Гато Наполеон", а в английската "Торта Наполеон".
Канадската рецепта се доближава до оригиналната рецепта с бутер и бадемов крем, с малки добавки, като ароматизатори, например. Има един френско-канадски начин за приготвяне на Милфьой, в който тестото е заместено от грахамови бисквити, а кремът – от пудинг.
Днес една от най-известните торти в света е навлязла дълбоко в кулинарните традиции на редица страни – от Филипините, през Иран, Чили, Полша, Словения, Гърция, Алжир, Мароко, Китай и, разбира се, рецептата е достигнала и до България. Всяка година в Австралия се провежда конкурс за най-добър сладкар – майстор на Ваниловата торта.
Съдиите следят за това яйчният крем да бъде с гладка консистенция и балансиран ванилов вкус със свежа, хрупкава, гладка и лъскава глазура.