Шоколадът в Швейцария е различен. Наистина
от Kulinar.bg | 06 декември 2012
Хубавият шоколад никога не залепва на небцето

Швейцарски шоколад. Само като чуем тези две думи, дори и денят, определен за най-строга диета, се превръща в "Денят, в който непременно ще се яде шоколад!".


Отгоре на всичко швейцарският шоколад, до който имаме достъп у нас, съвсем не е върхът на швейцарския шоколад. Защото швейцарците си държат в родината най-добрите екземпляри от този продукт.

 

Шоколадът там е различен. Казват, че за производството на сладкото изкушение за вътрешния пазар има изисквания, които са в пъти по-строги от тези за шоколада за износ. И ако сте на място, сами ще усетите разликата, пише Peika.bg.

Затова в презапасяването на връщане към дома има смисъл – но само ако се пазарува от местните супермаркети, а не от магазините за сувенири.
  

Ако сте се чудили как се прави шоколадът (хъм, ами не е точно като в рекламите), в Швейцария можете да се включите в тур из някоя от шоколадовите фабрики. Изборът ви е между Alprose, Camile Bloch, Favarger, Frey, Maestrani и Cailler-Nestle (на сайтовете им могат да се открият подробности).

Ще видите не само технологията, но и ще се научите да разпознавате качествения продукт. Когато отчупите парче добър шоколад, то трябва да е твърдо, а ръбовете му трябва да са остри и да не са оръфани. Хубавият шоколад се топи върху езика като масло и никога не се залепва на небцето.

 

 

Всъщност имената на повечето марки швейцарски шоколад са фамилиите на техните основатели – от Филип Сушард до Акилино Маестрани. Първият цех за производство на шоколад е отворен през 1819 г., а след това производителите на шоколад в Швейцария преживяват възходи и спадове, за да стигнат до днешната си слава.

 

Има и симпатична шоколадова жп линия – от Монтрьо през Грюер до Брок се возите в старовремски влак, хапвате си кроасан и кафе, спирате на няколко места, като едновременно разглеждате и дегустирате. Не е точно шоколадов тур, по-скоро кулинарен – защото освен шоколад включва разходка в замъка Грюер и по-задълбочено изследване на производството на едноименното сирене.



 

 

С кафе, с коняк, с уиски или сладко вино – с каквото и да го приемате, швейцарският шоколад е миг на поглезване. Може и просто натюр.


Още Хапване и пийване от Peika.bg

Рецепти