Ядките кола - неочакван източник на кофеин
от Kulinar.bg
Ядките „идват“ от вечнозелените дървета от рода Кола

Светът е изпълнен с растителни видове, за чието съществуване не подозираме. Кола ядки.е попадат в тази категория.

 

Всъщност те попадат в списъка на естествено съдържащите кофеин храни. Ядките "идват" от вечнозелените дървета от рода Кола, най-вече от разновидностите Cola acuminata and Cola nitida.

 

Въпросните пък принадлежат на семейство Sterculiaceae, чиито представители се срещат в тропичните региони на Африка. Дървото е култивирано и широко отглеждано в по-топлите региони на Америка.

 

Вечнозелените дървета достигат до 18 метра височина и много наподобяват на кестена.

 

Колкото до самата ядка – 5-сантиметровата ядивна част се събира на ръка, суши се на слънце и се използва в производството на безалкохолни напитки и лекарства. Любопитно е обаче, че европейските и американските производители не използват самата ядка, а синтетични химикали, които наподобяват вкуса й.

 

На местата, където се отглеждат дърветата, ядките са вид разменна единица. Работниците, занимаващи се със земеделие и подобни активности, имат навика да ги дъвчат. Кола ядките имат способността да намаляват чувството за глад, както и да приповдигат.

 

Малки парченца от тях се сдъвкват преди хранене, като така се подобрява храносмилането впоследствие. В Бразилия и Антилските острови, се използват като естествено средство за облекчаване симптомите на интоксикация, махмурлук и диария.

 

Африканците от етническата група Игбо, живеещи най-вече в Югоизточна Нигерия, използват ядките в местни ритуали. Платото с кола ядки е централен елемент в много от обредите, извършвани от племената.

 

А сега ви приканваме да си припомните любопитната информация около шоколадовата ябълка.

Рецепти