Кокосов орех или маймунката на ядките
Вижте приложенията на кокосовия орех

Кокосовият орех в плодът на кокосовата палма (Cocos nucifera). Обикновено имената на плодовете идват от гръцки език, но това на кокоса идва от португалската дума за маймуна (coco), заради приликата на ореха с лицето на маймуната.


Ядливата ядка се намира във вътрешността на ореха, нарича се "копра" и течност – кокосва вода, която е добър източник на витамини от групата В-комплекс и е силно освежаващо средство.


В много тропически региони кокосовата вода се предлага на пациенти с диария и при обезводняване, за да не се налага интравенозно лечение. Кокосовият орех е широко разпространен в тропиците.


Кокосовата палма расте на височина до 30 метра и годишно дава от 5 до 150 плода, в зависимост от възрастта и вида. Намира приложение в хранително-вкусовата промишленост и козметиката.


Кокосовото масло често се употребява като суровина за сапун. Заедно с маслиновото и палмовото масло, са едни от най-благоприятните и предпочитани натурални масла, оказващи много добро въздействие върху кожата.


Кокосовото масло е може би най-доброто за пържене, защото проучвания, доказват, че от всички видове масла, то се окислява най-бавно и най-малко химически промени настъпват вследствие на загряването му.


Още подобрява имунната система чрез своите антивирусни и антибактериални ефекти, стимулира метаболизма и някои учени предполагат, че може да помогне за смъкване на теглото.



И не на последно място идва и кокосовото мляко, което се произвежда от ситно настърганата кокосова ядка на ореха, която предварително е накисната в хладка вода за десетина минути.

 

Рецепти