Те са сладки и световноизвестни
от Мартина Николова | 27 март 2013
Вижте някои от любимите десерти на света

Френският специалитет Гато де Роа или Кралска торта е доказателството, че тортите не са само за рождени дни, както играчките не са само за децата. Във Франция кралската торта е част от празничното меню в деня на Богоявление.

 

Вариантите на сладкото изкушение са много, но най-често срещаният е добре бухнали блатове, покрити със сироп от захар и белтъци, сервира се със сметана и плодове. В Гато де Роа понякога се слага дребна играчка или някаква дрънкулка, подобно на паричката в питката, която у нас се слага на Бъдни вечер.

 

Ако се падне във вашето парче, означава, че вие сте кралят или кралицата на тържеството. Плюс това се смята, че намирането на скрито "съкровище” е знак за добър късмет.

 

Пастел де Трес Лехес е традиционен мексикански пандишпанен сладкиш. Тайната на приготовлението му е, че се накисва в три вида мляко. Вкусът ме е богат и много сладък, има гъста консистенция, подобна на пудинг.



В повечето случаи видовете мляко са кондензирано, варено или прясно мляко, също и сметана.

 

Но вие можете да проявите креативност в кухнята, като замените млякото с яйчен крем или сладолед, разтопен на стайна температура. Няколко страни се борят за мястото на създатели на сладкиша сред тях Мексико, както вече стана дума, Куба, Коста Рика, Панама и Пуерто Рико.

 

Любимият сладкиш в Щатите е Ангелската торта. Уникален пандишпанен сладкиш с божествена лека консистенция. Не е трудно да си представите от къде Ангелската торта е получила името си.

 

Рецептата е позната на сладкарите още от 19 век. Произходът на тортата е по-скоро практически отколкото божествен.

 

Ангелската торта е прекрасен начин за употреба на белтъците.Чудесно предложение за тези, които обичат леки десерти.



Ако търсите сладкиш за десерт или дори можете да заместите вечерята с него, опитайте любимия на германците щрудел. Брашното, от което се прави е с високо съдържание на глутен и е във формата на руло.



Пълнежът му обикновено се прави от ябълки или череши, залят със захарна глазура или просто пудра захар.

 

Ако пък искате да го превърнете във ястие за вечеря, можете да последвате немския пример и да замените плодовете със спанак или кисело зеле. Корите, които се използват за направата на щрудел са възможно най-тънките. Толкова тънки, че можете да гледате през тях.

 

Преместваме се малко на юг, в Австрия, за да опитаме една от най-известните торти в света - Сахер. Обикновено няма сигурна информация за това, кой точно е бащата на много гениални торти, но случаят със Сахер не е такъв.

 

Майстор пекар Франц Сахер измисля тортата в чест на виенския княз Клеменс фон Метернех. Сахер е двупластова торта, блатовете й са намазани с кайсиево сладко и се сервира залята с шоколад и голяма лъжица сметана.


 Източник: Thinkstock/Guliver

 

Не звучи като най-сложната торта, която може да бъде направена, но вкусът и е толкова завладяващ, че спокойно може да бъде наречена "шедьовър на сладкарството”.

 

Шотландия = уиски. Да! Така е. По традиция за Коледа шотландците си приготвят Уиски Дънди, торта, съдържаща достатъчно уиски, за да сгрее сърцето ви в зимните дни.

 

Ако обичате сушени стафиди, френско грозде и хрупкави бадеми, това е вашата торта. Уискито може да бъде заменено от ром или бренди, в зависимост от вкуса.

 

Традиционният сладкиш в Индия се нарича Барфи, може да го срещнете и Бърфи. Рецептата е много лесна. Смесвате захар, мляко и кокос, оставяте на котлона, докато захарта се разтвори.

 

След това изсипвате в плитка тава и оставяте в хладилник, докато се охлади и стане възможно да се отрежат малки квадратчета. Кокосът може да се замени с различни ядки, манго, срещат се и по-нестандартни съставки като морков и шафран.

 

Панетоне е великденски сладкиш в Италия. Можем да го наречем италиански козунак. Традицията започва от Милано. Пече се във формата на купол и съдържа захаросани плодчета и ядки.


 

Днес има различни видове с шоколад или карамел. Оригиналният Панетоне се прави с доста яйца, текстурата му е лека и въздушна. Характерното за технологията е, че тестото втасва три пъти.

 

Не знаем точно кога е сътворена тази рецепта, но някои казват, че италианците са похапвали Панетоне още във времето на Римската империя.

 

На Великден руснаците си приготвят нещо подобно на италианския Панетоне, а и на добре познатия у нас козунак, нарича се Колич.

 

Ако искате да посветите торта на балерина, вероятно трябва да е изтънчена, деликатна и възхитителна. Точно по този начин е направена торта Павлова.


 

Нова Зеландия и Австралия не могат да постигнат консенсус относно националността на това кулинарно съкровище. Тортата е създадена в чест на руската прима балерина Анна Павлова.

Основата на тортата представлява една голяма целувка, обсипана с пресни плодове, понякога сервирана със сметана. Сладкарите съветват плодовете да са малко по-тръпчиви, за да компенсират сладостта на целувчената смес.

Рецепти