Иракски хляб
Иракски хляб
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: иракска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
60 мин.
порции
продукти
10 гр. мая
2 ч.ч. вода
2 с.л. сол
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Изсипваме затоплената вода в дълбок и широк съд.

 

2

Добавяме маята (прясна), разбъркваме добре,  изчакваме 5-10 минути.

3

Прибавя се брашното, омесва се леко.

4

Добавя се солта, меси се тесто, оставя се втаса около половин час.

5

Традиционният иракски хляб се пече на огън. Оформят се малки питки, които се разточват на тънко и се пекат, поставени върху елипсовиден глинен съд, улавящ топлината на огнените пламъци. В домашни условия може да се използва скара, сух тиган с незалепващо покритие или фурна. Разточените питки трябва да се обръщат, за да се изпекат добре и от двете страни.

Подобни рецепти
Любопитно