Афродизиаците на нашата трапеза
от Kulinar.bg
Ванилия, вино, горчица...

Афродизиаците са храни, лекарства и въобще всички средства, за които се счита, че подобряват либидото. Името им идва от древногръцката богиня на любовта, секса и красотата Афродита. В нейна чест се провеждал фестивал с името Афродизиак, празнуван в цяла Гъция. В продължение на две седмици ще ви запознаваме с най-разпространените афродизиаци, начина им на действие и как могат да се приготвят, така че да приготвите незабравима вечеря за вас и вашия партньор.
 

Ацтеките са го наричали Ахуакуатл, т.е. дървото с тестиси. Този плод виси по двойки на клоните на дървото, напомняйки за съответния мъжки атрибут. Не само външния му вид, но и съставките му (белтъчини, витамин А, калий и незаменими мастни киселини) допринасят за сериозни успехи в любовта. Авокадо се слага в салати и в гуакамоле любимото ястие на мексиканските мачоси. Възбуждащото действие на авокадото е известно отдавна. То е било доставяно на френския крал Луи XIV, който страдал от полова немощ.
 

Ананас
 

Богатият на витамин С плод, се използва в хомеопатични средства за лечение на импотентност. Ананас се слага в салати: плодови и с морски дарове. Подпомага усвояването на по-тежки и мазни храни. Анасон. Известен афродизиак с много проложения в кулинарията и медицината. Древните гърци и римляни смятали, че анасонът дарява със сила. Те смучели семената , за да увеличат сексуалните си желания.
 

Артишок
 

Този не много познат у нас зеленчук, по форма напомня вагина. Многобройните му листенца приличат на устни, които прикриват нежната и свежа сърцевина. Французите го ценят заради способността му да загрява гинеталиите. Артишок, пълнен с мариновани скариди, е подходящо ястие за романтична вечеря.
 

Аспержи

Жените ги предпочитат заради фалическата им форма, а мъжете заради състава (аспержите съдържат в големи количества витамин А, фосфор, калций и калий, коиот са важни за протичането на любовния акт). Освен това, този изискан зеленчук предпазва простатата от различни заболявания. Приготвя се предимно сварен (най-често на пара) и се гарнира с картофена салата и холандски сос.
 

Бадеми
 

Кралят на ядките е с високо съдържание на рибофлавин, белтъчини, витамин Е и калций. В Аюрведа (класическата индийска книга за здравето) е отбелязано, че бадемите хранят мозъка и възбуждат сексуалното желание. Поради тази причина те са консумирани от векове от индуси, араби и китайци, според които бадемите им помагат да запазят потентността си за по-дълго време.
 

Банани
 

Заради фалическата си форма, бананът е герой на множество пиперливи вицове. Вероятно заради това, жените основно го свързват със секс. Според една ислямска легенда, след грехопадението Адам и Ева прикрили голотата си не със смокинови листа, които са малки и неудобни за случая, а с бананови доста по широки и плътни, което се обяснява с факта, че в бананите има калий и витамин В, необходими за произвеждането на хормоните на секса.
 

Босилек
 

Босилек. В Средновековието връчено букетче босилек било покана за любовна игра. В Италия и до днес го ползват в различни възбуждащи храни: домати с моцарела и пресен босилек или пък пица със сирене и босилек. Смята се, че тази подправка има отношение и към плодовитостта.
 

Ванилия
 

Според една легенда на мексиканското индианско племе Тотонак, Ксанат дъщеря на богинята на плодородието, се влюбила в младеж от племето. Поради божествения си произход, тя не можела да се омъжи за него и затова се превърнала във Ванилена орхидея, за да остане завинаги при хората и да доставя радост и удоволствие. Индусите варят ванилията в прясно мляко и го пият като сексуален тоник.
 

 Вино
 

Чаша хубаво вино може да бъде прелюдия към една незабравима вечер. Виното отпуска и прави човек по-чувствен. Пиенето на вино може да се превърне в еротично изживяване. Наслаждавайте се на цвета и вкуса на всяка глътка.
 

Горчица
 

В древността са смятали, че горчицата стимулира отделянето на хормоните на секса и възбужда желанието за секс. Може да опитате комбинацията от горчица с ростбиф или филе миньон и пикантен сос.
 

Градинска чубрица
 

В една книга от 1732 г. се казва, че чубрицата ободрява сънливите, когато се помирише. Тази подправка се добавя към супи, ястия с яйца, риба, зеленчуци и други.
 

Гъби
 

Шапчицата им прилича едновременно на чадър и на главичка на пенис. Има едивни, халюциногенни и отровни гъби. Някога с тях са се хранили само богатите. Днес те се отглеждат в големи количества. Гъбите не са особено хранителни, но съдържат такова количество цинк, че представляват хранителна сексуална бомба.

Рецепти