Храните, водещи до ракови заболявания: Консервираните домати
от Kulinar.bg | 26 септември 2014
Кеновете не са това, което си мислим!

Продължаваме с начинанието да ви покажем продуктите, които водят до ракови заболявания. Смятаме тази тема за изключително важна и държим да й обърнем специално внимание.

 

Миналият път ви разказахме за пуканките за микровълнова и тяхното вредно действие върху тялото ни. Днес ред е на доматите в консерва.

 

Всъщност повечето консервирани храни са повод за загриженост. И това е така, заради облицовката на кутията. Оказва се, че покритието на почти всички консерви е направено с химикал, наречен бисфенол А, или наричан още – ВРА.

 

Тази обвивка излиза на пазара през 1957 година и оттогава насам се започва с бума на раковите заболявания и диабета. Съвпадение? Едва ли!

 

Изследване, проведено в САЩ върху 1500 американски граждани, показва, че хората с високо съдържание на бисфенол А в урината страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и нетипично високи нива на чернодробни ензими.

 

При следващите изследвания се доказват само проблемите със сърцето, но съвсем не е изключено и за останалите заболявания да е допринесъл вредният химикал.

 

Защо обаче доматените консерви казваме, че са толкова опасни? Нима и другите не са, може би се питате? Всички консерви са вредни, но доматите по-специално са изключително неблагоприятни за организма ни, заради високата си киселинност, която не си взаимодейства положително с бисфенол А. Тъкмо напротив. Неговото ниво може да достигне до притеснително високи граници.

 

Заради различни закони за храните и тяхното пакетиране, ВРА не се изписва на всяка една консерва. Това обаче не означава, че този химикал не присъства в състава на продукта, който купуваме.

 

Затова трябва да се замислим и да разберем, че има огромно значение какво даваме на децата си и какво консумираме самите ние. Когато знаем, че нещо е вредно, е доста по-добре да го осъзнаем и да не го купуваме, или поне да избягваме честата му консумация.

 

Колкото до доматите, надяваме се да се е подразбрало кои са е най-добрите варианти. Ако сте се сетили за пресните и домашно смлени домати, то отговорът е напълно верен. Другият вариант е да използвате купешки домати, но от стъклени буркани или бутилки.

Рецепти