Храните, водещи до ракови заболявания: Пуканки за микровълнова
от Kulinar.bg | 24 септември 2014
Бързи и вкусни, но вредни

Заради наистина тежката ситуация с раковите заболявания, които стават все по-често срещани, решихме да ви запознаем с храните, които водят до тях.

 

Предстои да ви покажем кои са най-неблагоприятните за организма ни продукти, за да може да ги избягвате колкото се може повече. Надяваме се да бъдем полезни и да ви дадем насоки относно правилното и грешното хранене.

 

Когато ни се похапва нещо наистина вкусно за пред телевизора, какво си взимаме? Броколи, аспержи или пък брюкселско зеле? Не, разбира се. Взимаме си пуканки!

 

Само за 3 минути получаваме купа, пълна с ароматна, хрупкава и маслена заигравка за устата. И само за 2 минути купата остава съвсем празна. Е, на дъното се подвизават неизпукани царевички, но това не е проблем.

 

Да, те са вкусни. Да, те стават изключително бързо. И да – те са наистина вредни и доказано водят до много болести. Така стоят нещата при пуканките за микровълнова фурна, колкото и да не ни се иска.

 

Оказва се, че те са облицовани с химикал, наречен перфлуороктанова киселина (PFOA). Според скорошно проучване в Университета на Калифорния, PFOA дори се свързва с безплодието при жените.

 

Многобройни проучвания с лабораторни животни и хора пък показват, че излагането на PFOA значително увеличава риска от заболявания на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, панкреаса и дори може да доведе до рак на тестисите при мъжете.

 

В някои пуканки, в зависимост кой е производителят, се съдържа соево масло. Т.е. ГМО. В състава на вредния снакс се откриват и различни видове консерванти, като например пропил галат – химикал, който причинява стомашни проблеми и кожни обриви.

 

Затова следващият път, когато се чудите какво да изберете за снакс пред телевизора, не би било лошо това да е нещо съвсем различно от пуканките за микровълнова.


Знаем, че много ги обичате. Ние също. Но, определено трябва да се ограничаваме. А и какво ни пречи да си направим домашни пуканки?

Рецепти