Хималайската сол или "бялото злато"
от Kulinar.bg
Е най-полезната алтернатива на готварската сол

Хималайската сол се добива в планинската верига Sаlt Range (Солената верига), намираща се в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан.


Легенда разказва, че залежите на сол са открити от Александър Велики, когато войските му са се настанили в близост до река Инд.


Тогава той забелязал, че конят му, небезизвестният Буцефал, започнал да ближе нещо по скалите.


Хималайската сол или бялото злато, както още се нарича, се смята за най-изчистената от примеси сол. Богата е на минерали и енергия. Не се подвеждайте по името й, не е бяла на цвят, а розова.


Знаете ли, че всеки 1 грам сол в тялото е причина за задържането на 23 грама излишна вода? А това води след себе си редица здравословни проблеми.


Един от най-големите врагове на жените – целулита, през клетъчно обезводняване до сърдечно-съдови заболявания и диабет. Списъкът може да продължи още, разбира се.


Не звучи добре! Затова лекарите препоръчват обикновената трапезна сол да бъде заменена с хималайска.


Полезната сол има малко по-висока цена, имайки предвид далечното място откъдето пътува. Но предполагаме, че следните полезни свойства биха ви подтикнали да се възползвате от нея.


Стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация, укрепва кръвните съдове и нормализира кръвното налягане, има и добър ефект при кожни и дихателни проблеми, значително намалява риска от развитие на остеопороза, полезна е и при бременност.


Хималайската сол може да се добавя в храна, приготвена по всякакъв начин, сурови ястия или такива, претърпели термична обработка.

Рецепти