Сол от рибени кости?
от Кирил Русев | 06 февруари 2013
Създателката на тази сол твърди, че е сух вариант на рибения сос

Рибеният сос има широко приложение в азиатската кухня. Въпреки че дори самата мисъл за него може да се стори като лоша шега на мнозина, много хора го използват в овкусяването и на най-изтънчените ястия.

 

Както пишат приятелите ни от Fitwell.bg, сами по себе си, миризмата и вкусът на рибения сос също не действат особено окуражаващо. Човек трябва да намери сили и да подправи блюдото с тях, за да разбере истинския им смисъл. А той наистина е дълбок и си заслужава първоначалния стрес, повярвайте ми.

 

Именно това ме кара да споделя с вас и настоящия съвет, който при други обстоятелства бих игнорирал. Неговата авторка твърди, че това тук е сухата разновидност на рибения сос. Иначе казано, рибена сол, дами и господа, или още един начин да не изхвърляме храна в кофата.

 

За направата й ще са ви необходими остатъчни кости от сьомга и известна доза търпение и оптимизъм. Най-добре е костите да са отделени преди термичната обработка на рибата, но вярвам, че и тези в чинията ви ще свършат работа.

 

С помощта на вряща вода отделете остатъчното месо от тях и ги оставете за няколко дни, докато изсъхнат напълно. След това ги смелете възможно най-фино в кафемелачката или в мелничка за подправки*. Съчетайте в пропорция 1:1 с трапезна сол и ръсете на воля. Подходящи съчетания биха били не само задушени зеленчуци, но и готово свинско или пилешко месо.

 

Предвид минералното съдържание на костите, можете да разчитате, че тази сол ще е особено богата на калций, а авторката твърди, че в нея има и омега-3. Аз лично не бих ви посъветвал да разчитате твърде много на последното, тъй като рибените кости по принцип са с ниско съдържание на мазнини, а температурната обработка и сушенето допълнително намаляват шансовете за оцеляване на нестабилните полиненаситени мастни киселини.

 

Вижте видеото във Fitwell.bg, където ви очаква още много любопитна информация!

Рецепти