Хапнеш нещо, глътнеш нищо! В американски вариант
от Kulinar.bg | 08 април 2013
Маршмелоу са познати като шарени пухкави бонбони

Маршмелоу (Marshmallow - англ. ез.) е другото название на лечебната бяла ружа. Още древните египтяни са ползвали корените й при болки в гърлото и възпаления на дихателните пътища, от една страна, и в сладкарството от друга.

 

Традиционната рецепта представлява сок, извлечен от растението, смесен с ядки и мед. Друга версия на сладкарското изделие се прави от стъблото на растението, сварено в захарен сироп. Получената лепкава текстура се оставя да се изсуши и ето, прадедите на днешните Маршмелоу се раждат.

 

В някои държави от Близкия изток ползват корените на растението като ароматизатор за много сладкиши. Маршмелоу са познати като шарени пухкави бонбони, направени от захар, вода, царевичен сироп и желатин.

 

За съжаление, лечебният коренов екстракт вече не е част от продуктовия състав на лакомството. Френските майстор-сладкари първи въвеждат употребата на белтъци или желатин в рецептата, смесени с царевично нишесте, за да получат дъвчащата основа на, така примамливите за всяко дете, лепкави бонбонки.

 

Днес процесът на създаване на въздушните бонбони е изцяло автоматизиран. Съставките се изсипват в тръба, където се смесват, след което биват пресовани. На финала умната машина ги оформя като мек цилиндричен продукт, който се нарязва на малки парченца.

 

Кадър от анимацията

 

В анимационния и много поучителен филм "Лоракс" един от героите се опита да "подкупи" симпатичните жители на вълшебната гора с маршмелоу. И успя, макар и за кратко, тъй като животът на красивите дървета се оказа много по-важен, отколкото човешките приумици. Съветваме ви да пуснете анимацията на своето дете, пък и вие самите можете да й се насладите. Във всеки възрастен живее по едно хлапе, нали?

 

Кадър от анимацията

 

Американците имат традиция, събирайки се около лагерния огън или просто на импровизиран пикник в двора, да пекат маршмелоу, забоден на шишче. Получава се вкусна карамелизирана коричка, а вътрешността остава мека и приятна.

 

Можете да се опитате да направите тези вкусни бонбони вкъщи. Подходящи са, ако искате да направите оригинален подарък. Топлият шоколад, гарниран с няколко бонбона, разтопени в него, е прекрасна изненада за партито на вашето дете.

 

Ако искате да си ги приготвите, можете да прочетете рецептата тук. Припомнете си и интересната история на марципана.

 

Рецепти