Уникално откритие - как да подобрим вкуса на виното
от Kulinar.bg | 23 юни 2014
Само с няколко интериорни промени

Ако четете тази статия, вероятно сте фенове на хубавото вино.

 

Но "хубаво вино" за повечето от нас означава и скъпа реколта или марка, която, в повечето случаи, си позволяваме само на важни поводи.

 

Е, имаме една добра новина – вкусът на виното може да се подобри с до 15 % в зависимост от обстановката в помощението, в което пием напитката, съобщава БТА.

 

Проведен е експеримент в Лондон, който имал за цел да посочи точно това – има ли връзка между вкуса на виното и интериора в стаята.

 

Оказва се, че с няколко подобрения можете да направите "виненото преживяване" доста по-приятно.

 

9 % се дължат на музиката – нежна и чувствена. Осветлението също играе важна роля. Добре е да имаме приглушена светлина в червено. Ако в стаята светлината е в зелената гама, а музиката е неподходяща, това ще влоши преживяването и усещането от вечерта с до 14 %.

 

Чували ли сте за това как музиката влие на храненето?

 

И да отворим една скоба, зелените нюанси са подходящи, ако консумираме студени напитки и искаме да се освежим.

 

Ако не можете да сменяте цветовете на осветлението, то можете да добавите една малка, допълнителна лампа, да промените цвета на покривката, да занемите чашите. Всичко това ще окаже положително влияние на преживяването.

 

Научете се да подбирате цветовете в кухнята.

 

Червената покривка и червените чаши ще придадат плодов вкус на виното. И обратно – зелените цветове (на аранжировката и дори храната) придават цвежест на напитката.

 

Трябва да сте наясно какво искате да постигнете с пийването на вино.

 

За целта на изследването са използвани 3000 доброволци, поставяни в различни ситуации (описаните по-горе интериорни решения).

 

Проф. Чарлз Спенсър, ръководителят на експеримента, изказал учудването си от голямата промяна, която усетили изследваните. Въпреки, че ефектът се проявявал само за няколко секунди, усешането остава.

 

Рецепти