Виното е интересно!
от Мартина Николова | 20 май 2013
Kакво е "тероар" и кои вина са автентични, научихме на тазгодишния Фестивал на балканското вино в София

Виното е интересно! А какво го прави такова? Разнообразието, различните стилове вино, чийто брой е толкова голям, че един живот няма да ви стигне да ги опитате.

 

Една японска манга е базирана на подобен сюжет – баща, завещаващ на сина си списък с 14 вина, които трябва да опита. Историята разказва колко интересно и вълнуващо може да е виненото преживяване.

 

Но преди да се впуснете в дегустация научете повече за хубавите видове и идеята за автентичните вина. Джейми Гууд, който води своя рубрика за вината и има докторска степен по растителна биология, се разболява от "винената болест", както той самият казва, и е от онези хора, които са превърнали хобито си в работа.

 

Ето и неговата позиция, споделена на една от лекциите в рамките на Балканския международен винен фестивал 2013.

 

Предпочита да използва термина "автентични" вина, отколкото естествени, защото така по-ясно се характеризират чертите на региона и спецификата на виното. Въпреки че, няма точна дефиниция, автентичността на виното е идея, която набира все по-голяма сила.

 

С няколко думи, тя се характеризира с минимално количество добавки и допълнително окисляване, реколтата да се бере на ръка, употребата на по-стари дъбови бъчви, гроздето да върви заедно с чепката.

 

 11512

 

И най-важното – никакво филтриране. Но преди това, трябва да бъде разбрана добре идеята за виното или Тероар. Определен вид вино може да бъде произведен в определен регион.

 

Това е тайната на уникалността, която носи всеки сорт. Има няколко обстоятелства, които обясняват тероар - цялостната идея за виното, чудна симбиоза между почва, климат, ориентацията на района, времето, материалите, торовете и не на последно място – човешкият фактор.

 

Разнообразието във вкуса се дължи на зрелостта и човекът е този, който трябва да прецени кога е достигнат оптимумът. Гууд смята, че източникът, от който се поражда виното е важен. Не хората създават виното, въпреки че и те участват.

 

Целият процес по направата, специалистът сравнява с музиката, с композирането: "Така, както музикантът избира ревниво инструментите, които да пресъздадат най-правилно мелодията му". Тероар може да се изгуби от желанието за голяма реколта или отглеждането на неподходящи сортове на дадена почва.

 

Новият свят прави нещо много лошо – отглежда на една и съща земя 8-9 вида грозде, а това, именно, е едно от най-грубите нарушения на тероар. Лозите трябва да бъдат оставени сами да растат, човекът не трябва агресивно да навлиза в процеса.

 

Автентичността на виното трябва да е интелигентна, а тероар да се използва по най-добрия начин, за да може едно вино да се нарече отлично. Сега вече можете да разберете отчасти какво се изисква за направата на любимото ви вино.

Рецепти