Торта, червена като кадифе
от Kulinar.bg | 01 март 2015
История на Red Velvet Cake + рецепта

Всяка торта се е родила от нечие въображение и има своята история. Ето например чудесната и лека като памук торта Павлова, създадена в чест на руската прима балерина Анна Павлова. Знаете, че основата на тортата представлява една голяма целувка, обсипана с пресни плодове, понякога сервирана с допълнителна сметана.

 

Торта "Червено кадифе" (Red Velvet Cake), макар носеща толкова многозначително име, не може да се похвали с подобен романтичен жест. Или поне никъде не е документиран какъвто и да било разказ за произхода на този огнен сладкиш.


(Все пак, нейното поднасяне като подарък е чудесен израз на любов и страст.)

 

Никой не знае откъде точно произлиза торта "Червено кадифе" или кога е създадена самата рецепта. Същото се отнася и за името й. Поради липсата на точно описана история се счита, че рецептата започва да се разпространява из Щатите през 20-те години на миналия век. За този факт свидетелства откъс от книгата The Vanishing Hitchhiker (1989), в който е описан скъп сладкиш, сервиран в ресторанта на нюйоркския хотел Уолдорф-Асториа.

 

Освен тази градска легенда, съществува още една – донякъде научна, но все пак легенда. Мнозина мислят, че името и цвета на тортата се дължат на химическа реакция между содата бикарбонат и шоколада. Няма нужда да ви казваме, че това не е вярно. Цветът на тортата си има съвсем просто обяснение и това е червената сладкарска боя!

 

Сладкарите по време Втората световна война обаче имали ограничен достъп до продукти, та трябвало да използват естествени оцветители, за да направят произведенията си по-атрактивни. Съветваме ви да направите същото, ако не сте фенове на изкуствените оцветители.

 

Хващаме се на бас, че горите от нетърпение да се запознаете с рецептата за "Червено кадифе"! Ето защо с удоволствие ще споделим с вас рецептата на нашата чаровна потребителка Росица Петкова, която не спира да ни изненадва с чудесните си рецепти на страницата на Кулинар във Фейсбук.

 

Продукти

 

За блатовете


2 1/2 ч.ч. (250 гр.) брашно

 

1/2 ч.л. сол

 

2 с.л. какао

 

115 гр. Масло

 

1 1/2 чаши (300 гр.) захар

 

2 яйца

 

1 есенция ванилия

 

1 чаша (240 мл) buttermilk

 

Червена сладкарска боя

 

1 ч.л. бял оцет (може и ябълков)

 

1 ч.л. сода


За крема


225 гр. крема сирене

 

225 гр. Маскарпоне

 

1 есенция ванилия

 

120 гр. пресята пудра захар

 

360 мл сладкарска сметана

 

Приготвяне


17468

Източник: Росица Петкова, автор и на рецептата


*Buttermilk е нещо което, доколкото ми е известно, не може да се намери в България. Поради тази причина, не можах да дам удачен превод на български затова и го оставих "buttermilk”. Но можете да си го направите сами, като към 1 ч.ч. прясно мляко изсипете 1 с.л. сок от лимон. Изчаквате 10 минути да се "пресече”. И тогава добавяте сладкарската боя към него.


Загрейте фурната на 180 С. Покрийте дъното на 2 кръгли тави (23 см) с хартия за печене и оставете настрана.

В купа смесете добре брашното, солта и какаото и оставете настрана.


С миксер разбийте маслото за 1-2 минути. Сложете захарта и бъркайте още 2-3 минути. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко добавено разбивате много добре. Добавете ваниловата есенция.


В каничка смесете buttermilk-а и червената боя.

С миксер последователно добавяте брашнената смес и buttermilk-а към маслената смес. Това трябва да става в следната последователност: част от брашното –половината buttermilk – брашно – другата половина buttermilk – останалата част от брашното. При всяко добавяне се разбърква добре.

След като сместа е готова, в малка чашка смесете оцета и содата. Оставете няколко секунди и бързо я изсипете в сместа и разбъркайте добре.

Трябва да се действа много бързо. Сместа се разделя по равно в двете вече приготвени тавички, заглажда се и се пъхат заедно в загрятата фурна. Пекат се 20-30 минути, или докато клечка, бодната в средата, излезе суха. След като блатовете са изпечени, се изчакват да изстинат напълно, пъхат се в найлонови торби и се оставят поне за час в камерата (може и за през нощта).

Крем


С миксер разбивате крема сиренето и Маскарпоне , след това добавяте пудрата захар и разбивате докато стане гладка смес, слагате ваниловата есенция и сметаната, разбивате още 1-2 минути, докато се смеси всичко добре.

 

Забележка: Към крема може да се добави допълнително пудра захар на вкус, или още сметана, ако е станал прекалено гъст.

 

Накрая остава да изкарате блатовете от камерата (като, по желание, можете да разрежете всеки от блатовете на 2 и така да получите 4 по–тънки), да сглобите и "замажете" тортата.


Хапва се след ден и охладена.

Рецепти