Тонка боб - бобови зрънца с вкус на ванилия
от Kulinar.bg
Семената имат разнообразни превъплъщения

"Диптерикс" одората е вид цъфтящо дърво от семейството на граха. Семената му са известни като тонка боб и на външен вид наподобяват сушени сини сливи – сбръчкани и тъмни, а отвътре са кафяви и гладки.

 

Родината на дървото е Централна Америка. Ароматът им прилича на ванилия, бадеми, канела и чесън. Определено звучи интересно.

 

Думата "tonka” е взета от езика галиби, наречие във Френска Гвиана. Ползва се и от тупи, друг език от същия регион.


Тонка боб се ползва като заместник на ванилия, като съставка на парфюми, за ароматизиране на цигари. Това преди да бъде забранен за употреба в храната в някои държави, като САЩ например.


Причината е, че съдържа химическо вещество, извлечено от семената и включено като съставка на някои лекарства с антикоагулантно действие.


Френската кухня е наситена със сладкиши и ястия, ароматизирани с тези семена. Днес основните производители на тонка боб са Венецуела и Нигерия.


Дървесината на кумару, както още се нарича дървото, е много издръжлива и се ползва за подови настилки, защото има естествени красиви цветови окраски. Отглеждането на тонка боб е начин за препитание на много хора в страните производители.


Малко парадоксално звучи, но най-големият вносител на тонка боб са САЩ, където се използва най-вече в цигарената индустрия.


Някои народи, практикуващи различни магически ритуали, смятат че семаната на тонка могат да излекуват от депресия, дезориентация, суицидно поведение.


А други окултни култури твърдят, че тонка е магическо и изпълнява съкровени желания.

Рецепти