Текила на разсъмване
от Kulinar.bg | 28 май 2013
Окраските на коктейла напомнят цветовете на изгрева на слънцето

Tequila Sunrise (Текила Сънрайз) е коктейл, който се приготвя по два различни начина. Оригиналът – текила, ликьор от черен касис, сок от лайм и газирана вода и по-известният вариант – текила, портокалов сок и сироп от гренадин.


За първи път се сервира в известен хотел в щата Аризона някъде в годините между 1930-1940 година. Алкохолната напитка е кръстена така, заради вида, който придобива, когато бива излята в стъклена чаша за първи път.


Окраските на коктейла напомнят цветовете на изгрева на слънцето. По-гъстите съставки – гренадин или касис, са тези, които подсилват контраста в цветовете. Модернизираният вариант на коктейла, за който вече стана дума, набира популярност през 1970 година.


Текила Сънрайз се счита за питие, което ще се консумира дълго и обикновено се сервира в чаша за безалкохолно, както у нас често се нарича.


Препоръчителни действия при приготвянето на коктейла са: първо сложете текилата, след това леда, сока от портокал и тогава сиропа, като се стремите да го изливате бавно, за да падне на дъното и да се получат пластове, без да миксирате много.


Можете да сложите в чашата лъжица с изпъкналата част нагоре и да излеете сиропа по нея.


Името на известния коктейл се превръща и в заглавие на американския трилър "Tequila Sunrise” от 1988 година.


И съвсем между другото, актьорският състав е забележителен, ако сте го пропуснали, наваксайте. 


Ето как да си забъркате опияняващото коктейлче.

Рецепти