Тайните на перфектната супа
от Симона Иванова | 04 септември 2015
Няколко прости стъпки към съвършенството

Обичате ли топла вкусна и ароматна супа? 

 

С богат вкус, наситен аромат и кремообразна текстура...

 

Понякога обаче правим супата с огромно желание, а после, когато я поднесем на масата, тя е водниста, безвкусна и нещо сякаш не й е наред.

 

Ние, разбира се, имаме няколко съвета за перфектната супа. 

 

И точно сега, когато предстои сезонът на супите, смятаме да ги споделим с вас.

 

1. Ако ще готвите месна супа, задължително избирайте месо с кокал. Докато се варят, костите пускат сокове, като така придават допълнителен вкус на бульона и невероятен аромат.

 

2. Отново ако говорим за месни супи, при варене на месото, трябва да го залеете със студена вода

 

3. Каквато и супа да готвите, не оставяйте котлона на силен огън. Супата не трябва бурно да ври и да изкипява. Колкото по-тихо къкри и по-бавно се готви, толкова повече вкус се извлича от продуктите в нея. 

 

Не сте ли чували от баба си златното правило "Тайната е да се готви на тих огън". Е, не забравяйте да го прилагате, дори да нямате много време. 

 32998

 Рибена супа с кокосово мляко - Люба Грънчарова

 

4. Как се добавят зеленчуците в супата? Всеки път може би се чудите кое след кое да сложите. Е, ще ви дадем отговора и на този въпрос. Имайки предвид, времето което трябва на зеленчуците да се сготвят, ще ги подредим така:

 

- боб - 60 минути 

- грах - 45 минути

- ориз и зеле - по 30 минути

- картофи - 15 минути

- моркови, цвекло и броколи - 10 минути

- спанак - 8 минути

- домати - 5 минути.

 

5. Важно е и кога ще подправим супата. Защото дори да сме сложили най-вкусните продукти, без правилните подправки, накрая пак ще хапваме безвкусна супа.

 

- зеленчуковата супа се посолява, след като сложите зеленчуците

- рибена и гъбена супа се солят в самото начало на готвене

- месната супа посолете едва след като са готови зеленчуците

 

Всички останали подправки се слагат 5 минути, преди супата да се свали от котлона. 

 

Винаги има опасност да пресолите супата. Ако това се случи, картофът е вашият помощник. Може да добавите 1 или 2 цели картофа (според това, колко е пресолена). Те ще извлекат излишното количество сол. 

 

32999

Богата гъбена супа - Люба Грънчарова

 

6. След като сготвите супата, не я сервирайте веднага. Оставете я за няколко минути в тенджерата, за да се смесят ароматите и вкусовете. 

 

* Ако искате да "разглезите" гладниците на масата, има някои продукти, с които да сервирате супата, така че от обикновена да я направите 'може ли още?".

 

- крем супите сервирайте с крутони. Нужни са ви точно 5 минути да нарежете хляба, да го овкусите с мазнина и подправки по желание и да го запечете леко във фурната;

 

- доматена и гъбена супа сервирайте с лъжица сметана. Те ще подобрят вкуса и ще направят текстурата още по-кремообразна. Освен това пращат супата в съвсем друга изискана категория;

 

- пилешка и рибена супа - с топъл, току-що изпечен хляб;

 

- супи от един продукт като броколи, карфиол, картофи може да разнообразите, като поръсите с кубчета запържен бекон;

 

- боб - е, той си върви с наденичка и селски хляб!

 

Разгледайте нашата секция със супи, за да си изберете коя да приготвите още днес. 

 

Снимка от корицата - Телешка супа - Светла Иванова 

Рецепти