Тайни на градус. Лековито-духовита греяна ракия
от Милена Димитрова | 21 февруари 2013
Тайната съставка - листенца свежа мента

Греяната ракия е нещо повече от ракия. През студеното време, тя се превръща в цяло лекарство, особено ако знаете как да си я приготвите.

 

Има различни тънкости, чието овладяване изисква практика, но и известна доза майсторлък.

 

Както вече сме писали, основните грешки, които хората допускат при приготвянето й, е неуцелването на най-подходящата температура и дозата на подсладителя. Горещо ви съветваме да я подслаждате с мед.

 

За препоръчване е да използвате чайник (с тапичка или капаче на чучура) или джезве. Налейте ракия в избрания съд, поставете на загрятия котлон и прибавете 1-2 лъжици мед.

 

Ако искате да разнообразите добре познатата рецепта, прибавете няколко стръкчета свежа мента (която може да си закупите от магазините за подправки). Когато усетите, че скоро ще закипи, махнете от котлона, изчакайте 1-2 минути, и след това сервирайте.

 

Малкият трик с ментата е доказано ароматен. Крайният резултат напомня вкуса на билковите ликьори. А ефектът е на границата между лековито и духовито. За първото ви е необходим един единствен шот. Второто може и да ви докара тежко главоболие.

Рецепти