Йегермайстер
от Kulinar.bg
Немският билков ликьор и неговата тайна

Йегермайстерът (Jägermeister), макар и немски ликьор, е добре познат на млади и стари из цяла Европа, та и извън нейните граници. Диджестивът, който се прави от 56 специално подбрани билки и подправки, има любопитна история.

 

Името му, произлизащо от немските думи за ловец („Jäger“) и майстор („Мeister”), е познато на местните от векове. Затова, когато напитката се появява през 1935 година, те я наричали „Göring-Schnapps“, или „Ракията на Гьоринг“, по името на военния деец от Третия Райх Херман Гьоринг.

 

Всъщност първоначалното предназначение на Йегера (както мило си го наричаме) е сироп за кашлица. Действието му наистина е доста затоплящо и „лечебно“. Много европейски страни си имат подобни на него билкови разтвори. Чехите вдигат наздравици с Бехеровка (Becherovka), словаците пийват Демяновка (Demänovka), французите – Шартрьоз (Chartreuse). Ние пък си имаме ракия в много разновидности.

 

В съставките на немския ликьор влизат билки, плодове, коренчета и подправки, като кора от цитруси, женско биле, анасон, маково семе, шафран, джинджифил, обикновена хвойна, женшен и т.н. Всички те се смилат и се потапят в разтвор от вода и алкохол за 2-3 дни, след което получената течност се филтрира и съхранява в дъбови бъчви за около година.


След преминаването на 12-те месеца, билковата отвара се филтрира повторно и се миксира със захар, карамел, алкохол и вода. Преди бутилиране се филтрира за трети път.

 

Производителите съветват Jägermeister да бъде изстуден върху лед преди консумация, като най-добре е да се съхранява във фризерна камера на температура от -18 C.



Според някои градски легенди, питието съдържа кръв от елен. Разбира се, това не е вярно.

 

Върху етикета на всяка бутилка се вижда кръст между рога на елен, в чест на католическите закрилници на ловците Свети Хуберт и Евстатий Плакида. Върху него ще откриете още и откъси от поемата „Weidmannsheil“ („На слука“) на ловеца и орнитолог Оскар фон Рийзентал.

 

Лейбълът Jägermeister се асоциите с редица рок и метъл банди и фестивали. А ако пуснете един шот йегер в чаша с енергийна напитка, ще получите коктейла "Jägerbomb".
Рецепти