Тайната за перфектен пай
от Симона Иванова | 25 януари 2016
Не само плънката е важна

Паят е един от най-страхотните десерти на света!

 

Кое му е толкова хубаво - първо, имаме хрупкавата маслена кора отдолу, след това чудесна плънка, която може да е и сладка, и солена, и от плодове, и от шоколад, и изобщо кой каквато харесва.

 

Каква обаче е тайната на перфектния пай? Е, не е трудно да се доситим, че става дума за кората на пая.

 

По магазините се продават и готови такива, които са за лесно и бързо изпозлване, но не могат да се сравнят с домашно приготвената кора. 

 

Ще ви предложим и най-добрата рецепта за кората на пая както и няколко съвета, които трябва да спазвате, за да се получава винаги перфектно.

 

Ще си кажете, нямам време. Да, съгласни сме, че подготовката отнема малко време, но хубавото е, че можете да приготвите няколко и да ги съхранявате във фризер. 

 

А ето какви продукти са нужни за направата на кора за пай:

 

- 250 г масло

- 2 и 1/2 ч.ч. брашно

- 1 ч.л. сол

- 1 ч.л. захар

- 1/4 ч.ч. студена вода (+ 1-2 с.л.)

 

Важни съвети:

 

- маслото трябва да е много студено, дори може да го държите предварително във фризера. Така тестото ще стане на трохи, а после влизайки в горещата фурна, ще се превърне в маслени пластове, каквато е и нашата цел. Затова използвайте студено масло!

 

- водата също трябва да е много студена - по същата причина. Затова пригответе си вода, сложете в нея няколко ледчета и когато дойде време да я прибавяте към тестото, прецедете я, за да не попаднат парченца лед.

 

- за предпочитане е да работите с блендер, защото така тестото ще остане студено. ОТ топлината на ръцете ви маслото може да се разтопи. 

 

- от тази доза излиза тесто за два малки пая или за един голям. Може да използвате едната част за кора на пая, а другата за декорация. Припомнете си 6 идеи за декорации на пай

 

Приготвяне:

 

Нарежете студеното масло на кубчета. Сложете брашното, солта, захарта и маслото в блендер и пулсирайте няколко пъти на кратки интервали. Трябва да се получат маслени трохи и все пак да останат малки топчета масло. 

 

Прибавете 1/4 ч.ч. вода (студена, но без парченца лед). Пулсирайте още малко. При нужда добавете още вода. Когато вземете малко от сместа в блендера и стинсете между пръстите си, трябва да се образува тесто - така разбирате, че сте готови. 

 

След това изиспете всичко върху парче домакинско фолио и го притиснете, за да се получи тесто. Разделете на две (или оставете цяло) и приберете в хладилник за поне 1 час. 

 

Във фризер може да престои до месец, така че може да приготвите предварително и да сте готови при изненадващи гости.

 

С какво да напълните пая оставяме на вас да решите. Ние само ще предложим този невероятен Лимонов пай с хрупкава коричка, към който просто не можете да останете безразлични. 

 

youtube.com

Рецепти