Незабравимо вкусен шоколадов пай с карамел и бисквити
от Kulinar.bg | 05 октомври 2015
Моментално отива в графата "Любими"!

Едно парче пай? Кой каза две? Даже, като се замислим, трудно може да се разминем само с едно парче от любимия пай.

 

А какво ще кажете парче не просто от един вкусен пай, а от тъмно шоколадов пай, с карамелен пълнеж и лепкава основа от шоколадови бисквити?

 

Играта загрубя, както се казва.

 

Да, калорично е, признаваме, обаче като видяхме тази рецепта сърце не ни дава да я подминем.

 

А след като видите и снимките на шоколадовия пай, и вие няма как да останете безучастни.

 

При следващия повод ви предлагаме да приготвите този шоколадов пай с карамел и бисквитен блат. Това определено ще е гвоздеят на вечерта. А за изненада (може би), въобще не се прави трудно. Ето на това му казваме страхотна рецепта – лесна, бърза, а вкусът неповторим.

 

Хайде сега да се запознаем по-подробно с продуктите за пая и начин на направа.

 

Трябват ни само 5 съставки за този вълшебен пай

 

Какаови бисквити с пълнеж (от слепените) 36 бр бисквити

масло, стопено 1 чаша

кафява захар 2/3 чаена чаша

сладкарска сметана, разбита 1 ¼ чаена чаша

тъмен шоколад 350 г

Начин на приготвяне:

 

Начупете бисквитите, добавете 8 с.л. масло и разбъркайте. Сложете на дъното на форма за пай и разпределете добре. Притиснете с ръце, за да се получи характерната къдрава форма на пая. Оставете в хладилника за около 10 минути.

 

Смесете останалото масло с кафявата захар в дълбок тиган на котлона, загрейте до получаване на балончета. Махнете от огъня и добавете ¼ от сметаната. Разбъркайте, за да се получи гладна консистенция. Оставете карамела да се охлади за 15-тина минутки. 

 

Разберете и как се прави карамелен сос

 

Извадете кората от хладилника, отгоре излейте карамела и върнете в хладилника или фризера, където ще стои по-малко (ако ви е спешно, охлаждайте всичко във фризера).

 

Сложете начупения шоколад в купа. В друг съд на котлона загрейте 1 чаша сметана. Залейте шоколада с топлата сметана и оставете да се стопи. Разбъркайте до хомогенна смес. Направете 3-ти слой от шоколада, като го излеете над карамела. Финално сложете в хладилника. Там може да престои до момента на сервиране.

 

Карамелът се съчетава с вкуса на солта много добре, съветваме ви да поръсите пая с едра сол точно преди да го поднесете на масата.

 

Обещаваме ви, че този шоколадов пай с карамелен пълнеж и бисквитена основа ще се получи УНИКАЛНО ВКУСЕН!

 

 34091

 pinterest/kevinandamanda.com

 

 

Рецепти