Едно парче пай? Кой каза две? Даже, като се замислим, трудно може да се разминем само с едно парче от любимия пай.
А какво ще кажете парче не просто от един вкусен пай, а от тъмно шоколадов пай, с карамелен пълнеж и лепкава основа от шоколадови бисквити?
Играта загрубя, както се казва.
Да, калорично е, признаваме, обаче като видяхме тази рецепта сърце не ни дава да я подминем.
А след като видите и снимките на шоколадовия пай, и вие няма как да останете безучастни.
При следващия повод ви предлагаме да приготвите този шоколадов пай с карамел и бисквитен блат. Това определено ще е гвоздеят на вечерта. А за изненада (може би), въобще не се прави трудно. Ето на това му казваме страхотна рецепта – лесна, бърза, а вкусът неповторим.
Хайде сега да се запознаем по-подробно с продуктите за пая и начин на направа.
Трябват ни само 5 съставки за този вълшебен пай
Какаови бисквити с пълнеж (от слепените) 36 бр бисквити
масло, стопено 1 чаша
кафява захар 2/3 чаена чаша
сладкарска сметана, разбита 1 ¼ чаена чаша
тъмен шоколад 350 г
Начин на приготвяне:
Начупете бисквитите, добавете 8 с.л. масло и разбъркайте. Сложете на дъното на форма за пай и разпределете добре. Притиснете с ръце, за да се получи характерната къдрава форма на пая. Оставете в хладилника за около 10 минути.
Смесете останалото масло с кафявата захар в дълбок тиган на котлона, загрейте до получаване на балончета. Махнете от огъня и добавете ¼ от сметаната. Разбъркайте, за да се получи гладна консистенция. Оставете карамела да се охлади за 15-тина минутки.
Разберете и как се прави карамелен сос
Извадете кората от хладилника, отгоре излейте карамела и върнете в хладилника или фризера, където ще стои по-малко (ако ви е спешно, охлаждайте всичко във фризера).
Сложете начупения шоколад в купа. В друг съд на котлона загрейте 1 чаша сметана. Залейте шоколада с топлата сметана и оставете да се стопи. Разбъркайте до хомогенна смес. Направете 3-ти слой от шоколада, като го излеете над карамела. Финално сложете в хладилника. Там може да престои до момента на сервиране.
Карамелът се съчетава с вкуса на солта много добре, съветваме ви да поръсите пая с едра сол точно преди да го поднесете на масата.
Обещаваме ви, че този шоколадов пай с карамелен пълнеж и бисквитена основа ще се получи УНИКАЛНО ВКУСЕН!
pinterest/kevinandamanda.com