Сумак
от Kulinar.bg
Интригуващ вкус за почитателите на киселите гозби

За уникалния вкус на арабската кухня е ставало дума в не една и две статии, в които сме ви информирали за различни екзотични и малко познати подправки у нас. Споменавали сме сумака като главната съставка в заатар.

 

Сега ще ви разкажем повече за тази, така любима подправка на страните от Близкия Изток. Растението, от което се прави сумакът, е храстовидно, от семейството на кашуто, и расте в Средиземноморието.

 

Изсушените плодове се използват за приготвянето на подправката, без която почти всяка гозба в арабската кухня е немислима. Плодовете на растението са малки, кръгли, черно-кафяви.

 

Видовете от семейството на сумака са повече от 200. Ареалът им на разпространение е на места с умерен към топъл климат.

 

Което е точно обратното на начина на съхранение на вече готовата подправка, която е препоръчително да се държи на тъмно и хладно място, в добре затворен съд. Можете да си купите сумак в магазините, предлагащи арабски подправки. Цената му е приемлива – около 4 лева за 100 грама.

 

Вкусът на сумака е леко тръпчив и кисел. Някои го използват като заместител на оцета. От стритите плодове на растението се получава тъмно червена подправка, която придава и приятен цвят на манджите, в които се слага.

 

Подходящ е за ястие с месо, често се прибавя и към зеленчуци. В Турция и Иран се овкусява ориз с него, може да се добави и лук, което е популярна разядка по тези места.

 

В Средиземноморието се сервира с останалите обичайни подправки, което говори за широката му употреба.

 

Влиза в състава на ястия с домашни птици, риби, сосове, салати, зеле. А поръсен върху хумус, става чудесно предястие.

 

Пак повтаряме, че вкусът му е кисел, и за хората, които не обичат наситените вкусове, сумак не е най-подходящата подправка. Разбира се, една малка щипчица едва ли ще им попречи кой знае колко. Напротив, ще направи хапването по-вълнуващо.

Рецепти