Спанакът и зеленолистните спасяват мозъка
от Kulinar.bg | 13 април 2016
И го подмладяват

Всеки ден трябва да хапваме по една порция зеленолистни зеленчуци.

 

Това ще подмлади мозъчната ни дейност с цели 11 години. Това са резултати, получени от скорошно изследване, проведено в Чикаго.

 

Участвали за 950 възрастни човека, като учените са изследвали техните умствени способности в продължение на 10 години. Сред групата имало и хора на възраст средно около 91 години.

 

19 различни теста оценявали техните физически и психически функции, като едновременно с това са отговаряли на запитване "каква храна и какви напитки консумират". Търсена е връзка между хранителния режим и техните всекидневни функции.

 

Тези от тях, които всеки ден похапвали зеленолистни зеленчуци, най-вече спанак, имали много добри когнитивни умения. Предмет на изследването били и някои фамилни обременености, като деменция, физическата активност и образованието също са важни за оценката.

 

Крайният резултат на изследването показва, че хапването на спанак и другите зеленолистни, един или два пъти всеки ден, забавя значително стареенето на мозъка.

 

Учените отдават тези ползи на факта, че в този род зеленчуци има високо съдържание на витамини и хранителни вещества, фолиева киселина, лутеин и бета-каротин – всички от изключително значение за доброто състояние на мозъка, както и на цялостната функция ни организма. 

 

Тъй като много от нас, и за съжаление много от които деца, не обичат зелените представители на зеленчуковия свят, рядко ги слагаме на трапезата. Ако и вие сте сред тях, то тази грешка трябва да се поправи веднага.

 

Има много рецепти, които включват зеленолистни, които заслужават внимание. Тайната е в правилното приготвяне и овкусяване на гозбата.

 

Хвърлете поглед на свързаните рецепти под статията :)

Рецепти