Спанак в менюто
от Милена Димитрова | 12 март 2013
Зеленият пролетен герой има широко кулинарно приложение

Когато виждате свеж спанак да се подава от всяка втора сергия на пазара, едно е сигурно. Пролетта започва да излиза от контура на мечтите, а менюто се разнообразява и освежава с всеки изминал ден.

 

Защо именно спанак? Зеленият герой е сред продуктите, които са еднакво вкусни и в ястия, и в суров вид (салата).

 

Припомняме ви, че, според някои изследвания, колкото по-ярки и живи изглеждат листата му, толкова повече витамин С съдържат. Затова учените съветват да търсите по-свежи и наситени листа.

 

След като веднъж сте се сдобили с поне килограм спанак, следва въпросът какво да си приготвите с него.

 

Най-бързата и вкусна рецепта за любителите на пролетните гозби е спанак с яйца, приготвен на тиган, под капак. Необходими са ви също няколко стръка пресен кромид лук, 4-5 яйца, 1 с.л. зехтин и съвсем малко морска/хималайска сол.

 

Спанакът няма нужда от много сол, тъй като вкусът му е достатъчно наситен. След термична обработка пък е още по-плътен и осезаем.

 

Ако към спанака с яйца има и купа таратор, поръсен с много свеж копър, удоволствието за сетивата става абсолютно.

 

Приготвянето на тази „пролетна манджа“ няма да ви отнеме повече от 20 минути, а стомахът ви ще бъде истински щастлив. Имайте предвид, че вкусът й зависи и от качеството на яйцата.

 

Съществува вероятността да не обичате яйца. Тогава какво? Пригответе си също толкова бърза, лесна и вкусна салата. Ще ви трябват няколко вкусни чери доматчета, лимон/ лайм/ оцет балсамико, зехтин, съвсем малко морска сол, магданоз. Салата е изключително лека, ароматна и полезна.

 

Спаначената салата има и далеч по-екзотични алтернативи.

 

Друга лесна и полезна спаначена вкусотия е запечен спанак с ориз. Ако искате да внесете нов живот в тази класическа рецепта, експериментирайте с различните видове ориз, които има на пазара.

 

Спаначеното руло на Люба Грънчарова пък е за почитателите на по-нестандартните рецепти. Спанакът може да участва и в супа, и в пюре, и в сос за паста.

 

Може да го включвате в приготвянето на баници и питки, като алтернатива на зимния праз.

 

Рецепти