Свинско със зеле, сарми и боб в кулинарен многобой
от Милена Димитрова | 11 декември 2013
Или най-любимите зимни манджи на българина

Зимата определено е най-кулинарно проявеният сезон. Може би някой ще контрира това твърдение, като каже, че през пролетта и лятото земята дава своите плодове, и, съответно, кулинарното разнообразние е по-голямо.

 

Кога обаче човек изпитва най-голямо удоволствие от това да остане у дома и да си приготви едни вкусни сармички? Разбира се, че през студените месеци, когато домашният уют нараства успоредно с падането на температурите.

 

А заедно с него – и къкрещите на котлона ароматни зимни манджи! Неслучайно ви зададохме точно този въпрос на територията на изминалата анкета. А 1116 от нашите читатели се включиха в нея и помогнаха за оформянето на зимната кулинарна българска картинка.

 

В нея присъстват всякакви видове месце, дали запечено с картофки, с ориз, в гювеч или пък превърнато в яхния. Тази манджа с много възможности е любима на 5% от гласувалите.

 

Виждаме и насъщната бобена чорба, която задължително присъства на българската трапеза за Бъдни вечер. Изненадващо или не, за нея са гласували 3%, което, на фона на стотиците гласували, се равнява приблизително на 33 души.

 

Еклектичната капама е пососочена от 9% от нашите читатели. Дали пък приготвянето й не се струва прекалено сложно на по-голяма част от домакините?

 

Любимите на всички сармички са събрали 14% доверие. При пълнените сушени чушчици нещата са в по-малки мащаби (4%), вероятно защото, въпреки коледните пости, българите определено наблягат на месните деликатеси.

 

Малко по-малко, от манджа на манджа, и си идваме на думата! Казано иначе – свинско със зеле, или пък само кисело зеле, което е посочено като зимен фаворит за масата от 14% от вас.

 

Отговорът, събрал най-много гласове, съвсем очаквано, е обобщаващият, в който Kulinar.bg си признава, че не е изброил всички съществени зимни рецепти за България.

 

Очакваме да ни кажете какво още обичате да си похапвате, също и как. Чудесен начин за това е конкурсът "Зимни празници". Или пък новата ни анкета?

 

Важното е да си комуникираме и да си говорим на един език – кулинарният!

Рецепти