Прошуто - грижливо приготвена италианска шунка
от Kulinar.bg
Емблематична за кухнята на Италия

Прошуто е италианска шунка или шунка Парма. Специфичното е, че е суха и неварена. Италианците я наричат прошуто крудо.

 

В родните пицарии често се предлага пица с това име. Е, ако все още не сте я опитали, знайте, че в нея има точно такава шунка. Обикновено е нарязана много тънко, което определено прави удоволствието от консумацията й още по-голямо.

 

Доста често прошуто се свързва с Фриули и Емилия, райони в Италия. Най-известната и скъпа шунка може да се намери в централната и северната части на Италия – в градовете Парма и Сан Даниеле.

 

Думата "прошуто" има латински произход. Прошуто се приготвя по следния начин: месото се изчиства, осолява и се оставя за 2 месеца. Междувременно шунката се изстисква внимателно, за да не се счупи костта.

 

Това се прави с цел да се премахне всичкото количество останала кръв в месото. След което се премива няколко пъти, така излишната сол се отстранява. И месото е готово са изсушаване.

 

Слага се на тъмно и проветриво място. Околната среда е най-важният фактор, от който зависи качеството и вкуса на прошутото. Студеният въздух се счита за най-благоприятен.

 

И така се оставя месото да изсъхне. Времето, за което прошутото ще е готово, е относително, защото всеки регион има различен климат.

 

Когато прочутата италианска шунка е напълно изсушена, се оставя окачена във въздуха на стайна температува или в контролирана среда.

Рецепти