Чабата (Италия)
от Kulinar.bg
Превъзходният италиански хляб

Хлябът винаги ще държи първото място по разнообразие, вкус, технология и произход. Убедени сме, че няма друга храна, която да има толкова разновидности и културни традиции, колкото насъщният.

 

Чабата (Ciabatta) е вид италиански хляб, който се приготвя от брашно и мая и втасва дълго. Характерен е с хрупкавата си тънка коричка и мека, пухкава среда.

 

Любителите на италианската кухня добре познават любимото "панино", което всъщност представлява сандвич с чабата.

 

Технологията за производство варира широко според района и традициите. Една от основните разлики в приготвянето на тестото се нарича "бига" - вид италианска смес от мая и брашно.

 

Тя се прави лесно, като смесите вода, брашно и мая и оставите да преседи 8 часа. Това прави чабата не особено бърз за приготвяне хляб, но пък резултатът със сигурност си заслужава търпението!

 

Всъщност, след втасването на бигата, всичко е лесно и просто като детска игра. Омесвате тесто от брашно, малко прясно мляко, зехтин, сол, вода и мая, после прибавяте и шупналата бига и имате класическо тесто за чабата.

 

Често в хлебчето са прибавени различни зеленчуци и подправки като риган, лук, маслини, сушени домати, които правят изделието истинско удоволствие.

 

Ароматът на зехтин напомня за разточителната, но полезна средиземноморска кухня и се комбинира страхотно с чеснова разядка или маслинова паста.

 

Развихрете въображението и таланта си и пригответе вашия вариант за вкусна чабата!

 

Точните съставки и технология можете да видите тук!

Рецепти