Практичните тайни на хитрите кулинари
от Люба Грънчарова | 16 януари 2018
Ако добавите 1-2 ябълки към задушеното месо, сосът ще придобие приятен аромат

Колкото и да се старае една домакиня да бъде максимално практична в пазаруването и оползотворяването на продуктите, остатъци винаги има. Не ги изхвърляйте, винаги може да им се намери някакво приложение в кухнята.

 

Така например...


Към останалите парченца сирене и кашкавал, добавете хлебни трохи и поръсете ястието, което печете, малко преди да го извадите от фурната. Ще получите много приятна коричка.

От презрелите банани може да направите млечен шейк или да ги смесите с разбита сметана и да направите крем.

 

Ще ви споделя и няколко съвета, които дългогодишно и успешно прилагам в моята кухня...


Ако добавите 1-2 ябълки към задушеното месо, сосът ще придобие неповторим аромат.


Картофената салата ще стане по-бързо и ще бъде по-сочна и по-вкусна, ако сварите картофите в подсолена вода с малко олио и подправки по ваш вкус, обелени и нарязани на кубчета.


Когато варите цели картофи, за да не се напука кожата, добавете малко оцет във водата.


Когато правите доматен сос, за да неутрализирате киселината, добавете 1 ч.л. захар.

Задушените зеленчуци за гарнитура ще придобият хубав карамелен цвят, ако сложите 1 ч.л. захар в маслото.

Бобът, за да стане с мека ципа и да се свари равномерно, трябва да ври на умерен огън.


Варете яйцата на умерен огън, за да не стане белтъка твърд.

Кашкавала ще настържете по-лесно, ако преди това го поставите в камерата за 15 минути.

Шоколада съхранявайте само на стайна температура. В хладилника вкуса му се разваля и върху повърхността му се кондензира вода.

Рецепти