Тайните на крехкото задушено
от Kulinar.bg | 11 август 2013
Следвайте тези съвети и ще имате перфектното задушено

Задушаването на месото е топлинен процес, при който то омеква под въздействието на образувалите се пари от минималното количество бульон, соковете от използваните продукти и нагрятата мазнина.

 

Задушават се меса от по-стари животни - части от задните бутове, гърдите, котлетите от птици, дивеч и др. Подговеното за задушаване месо може да се шпикова с ивички от прясна сланина, чесън, моркови и целина, черен пипер и дафинов лист, след което се завързва с канап  и се запържва (глазира) в сгорещена мазнина от всички страни.

 

Глазирането се извършва в открит съд. След това в съда се сипва малко горещ бульон, който да покрие парчето месо до 1/2 от височината му. За да бъде ароматичното месото, след кипването на прибавения бульон в съда се слагат корените и подправките, а като поомекне месото, се добавя и виното.

 

Готовото задушено месо се изважда от съда и се охлажда, а след това се нарязва на тънки филии. Зеленчуците и сосът се пасират, след което пасираният сос се сгъстява с препечено брашно (ако по време на задушаването не се слагат картофи), разрежда се с малко булщон (ако е необходимо) и се вари още половин час на слаб огън.

 

Задушеното месо се сервира, залято  с горещия сос, поръсено  със ситно нарязания магданоз и гарнирано с пюре от картофи или задушени зеленчуци. Задушеното месо е особено вкусно, когато е приготвено в глинен съд, чийто капак по време на готвене е бил намазан с тесто.

 

Гарнитурите за задушените меса се приготвят отделно и се добавят към порциите впоследствие.

 

Още чудесни кулинарни съвети

Рецепти