Най-сочното печено
от Kulinar.bg | 21 май 2013
Търпение, скъпи кулинари, търпение....

Представете си следната картина: дълъг и уморителен работен ден, умирате от глад, на масата има току-що извадено от фурната печено пиле, гарнирано с любимата ви салата и да трябва да изчакате.

 

Наистина ли? Трябва ли да оставим месото известно време, след като сме го извадили от фурната? С каква цел се прави това?

 

Търпението е добродетелта, която ще помогне на месото да стане перфектно. Глътката въздух е важна за всеки вид месо, защото ще позволи на соковете да се абсорбират.

 

Ако сте забелязали, когато нарежете топлото месо веднага, соковете отиват на дъното на съда или върху дъската за рязане, а вие ги искате в устата си, нали?

 

На второ място месото продължава да се готви на остатъчна температура, след като сте извадили от фурната и това прави вътрешната му температура равномерна. Чудите се колко време трябва вие и месото да се "размотавате" наоколо?

 

Колкото по-голямо е парчето, толкова по-дълго време. Например цяла пуйка е добре да се остави да почине за около 20-30 минути, а една пържола за около 5.

 

Ако прескочите чакането рискувате да имате недобре сготвено месо, загубило голяма част от сочността си.

 

А докато чакате, можете да си налеете една чаша вино и да поговорите с близките как е минал денят.

 

Рецепти