Помело - най-големият цитрус
от Kulinar.bg
Повече за интересния плод и производните му

Помело е най-големият цитрусов плод, който откъде мислите, че идва? Азия? Точно така. Обикновено е бледозелен до жълт, когато е зрял, месестата част е бяла и сладка.

 

Расте до 15-20 сантиметра в диаметър и обикновено тежи около 2 килограма. В Югоизточна Азия, откъдето идва плодът, е познат под различни имена.

 

Вкусът на помело леко напомня този на грейпфрута, но е по-сладък, особено, ако имате търпение да махнете прецизно бялата ципа, която всъщност е горчивата част.

 

Някои дори смятат, че грейпфрутът е хибрид между помело и портокал, или поне близките им вкусове провокират подобни твърдения.

 

В суров вариант, бялата кожица е горчива, но в Китай, например, я приготвят на мармалад или я захаросват и може да се ползва за декорация на сладкиши. Произходът на името на плода е неустановен.

 

В Малайзия помелото е изключително прочуто. Особено два вида – сладкият и киселият, който има розова сърцевина, но по-скоро се използва за декорация на различни религиозни обичаи, отколкото за консумация.

 

В повечето случаи помело се хапва в пресен суров вариант. Винаги присъства по време на есенния фестивал в Азия. Съществува и друг хибрид между помело и мандарина – тангело, който има по-тънка кора от тази на мандарината и по-малка сладост.

Рецепти