По Великден ще ядем агнета от Нова Зеландия
от Kulinar.bg | 08 април 2014
Инспекторите от БАБХ контролирали качеството

За съжаление, на българския пазар открай време по-лесно се намират не нашенските, а вносните продукти. Този проблем е много осезаем по време на големите празници Коледа и Великден, когато пазарът се пълни с всевъзможни стоки.

 

От iNews.bg научихме, че на българския пазар има вносни агнета от Нова Зеландия, но те се следят внимателно от Агенцията по храните.

 

За това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, който отчете дейността на институцията от началото на неговото управление.

 

Новозеландското месо вече навлиза в складовете на София-град, но инспекторите от БАБХ контролират много стриктно движението му. "Със сигурност има месо от Нова Зеландия от тази година", каза експертът.

 

По думите на Моллов за великденските празници ще се намира и замразено, и прясно агнешко месо, като основният икономически ефект е свързан с това, че скоро закланото агне е по-скъпо от замразеното.

 

Той подчерта, че е трудно да се каже точно колко е количеството както на новозеландското месо, така и на българското и румънското, тъй като основният проблем, който са установили инспекторите по време на проверките, е липсата на проследимост.

 

Пламен Моллов увери, че агенцията извършва много сериозен контрол и по отношение на яйцата и козунаците за предстоящите великденски празници. За Великден се следят боите за яйца и досега няма неразрешени оцветители. Козунаците не са с яйца, а с яйчна смес и от гледна точка на безопасността - това е по-добре, коментира Моллов.

 

Още по темата ще намерите в iNews.bg!

 

Рецепти