Кой какво похапва на Великден по света
от Kulinar.bg | 04 април 2014
Вкусни сладки хлебчета, козунаци, агнешко...

Около големите християнски празници се чуват редовно твърдения от рода на "Празненствата не са само на масата", "Трябва да обърнем повече внимание на християнските ценности", "Съвременното ни общество е забравило вековните устои на църквата"...

 

И всякакви подобни заключения, които ни отпращат към чревоугодниччество, за което знаем, че е един от 7-те смъртни гряха. Дори Данте Алигиери му е отрадил специално място в един от кръговете на Ада.

 

С тези няколко изречения искахме да уточним, че не забряваме светостта на празника, въпреки, че си говорим за храна. За храна ще си говорим и в тази статия. Тъй като по целия свят празничната трапеза е част от честването на Христовото Възкресение. Просто не трябва да се слага като най-важна част от самото усещане, което носи Възкресение Христово.

 

Ако става дума за великденнска храна, може би първото, което ни хрумва са боядисаните яйца. И не е грешка, естествено. Но има и редица други вкусотии, които се хапват на Великден по света. С някои от тях вече сме ви срещали, но сега ще ги синтезираме, за да се получи една световна картина на великденските гозби.

 

На много места по света се приготвят кифлички, на които ясно се вижда оформеният кръст. Получават се обредни, празнични хлебчета (кифлички). Те се приготвят в чест на англосаксонската богиня на пролетта Еостре. Ето и рецептата за великденски кифлички. Предлагаме ви и ето този вариант на козуначета – яйца, който е много сходен с това, за което говорим.

 

В страните от Източна Европа се приготвя бабка – великденски сладък хляб, вариант на нашия козунак. Среща с различни имена – бабовка, бабка, баба.

 

В Гърция и Португалия пък приготвят кръгли, плоски питки, на които се прави кръст и се украсяват с великденски яйца.

 

У нас по време на Великденските празници се продават в големите супермаркети италиански козунаци, по-известни като панетоне – хлябът на Тони. За тях сме ви разказвали надълго и широко. История е много любопитна.

 

Като споменахме него, веднага се сетихме за руския кулич. Те са доста сходни като изпълнение и краен резултат, въпрос на лично предпочитание е кой да изберем за празника. Разбира се, ако сте решили да промените малко традиционните български козунаци.

 

Християните в Сирия и Йордания имат традиционен меден хляб за Великден.

 

Характерната форма на претцелите е измислена първоначално, за да символизира човешки торс със скръстени в молитва ръце. Именно затова тези хлебчета са се приготвяли в миналото за Възкресение Христово.

 

Още от езически времена е останала традицията по принасянето на животно в жертва, в името на светците. Агнешкото месо, което похапваме на Великден е символ на това жертвоприношение. Хората са вярвали, че духът на Бог ще навести техните домове и ще ги благослови.

 

пикантно агнешко с пюре

 

мариновано агнешко

 

балканска кралица

 

пълнено агнешко бутче

 

В САЩ приготвят любимата си шунка. От онези големичките, които да нахрянат цялото семейство. Месото минава през няколко месечна обработка, за да бъде готово за Великден.

 

Рецепти