Питая или Драконов плод
от Kulinar.bg
Е примамлив, сочен плод, често оприличаван на киви

Питая е растение от семейство кактуси. Нарича се още питахая или драконов плод. Той е нощно-цъфтящо растение с красиви големи плодове с ярко червена или розова кора и малки израстъци, наподобяващи тези на ананаса.

 

А вътрешността му е толкова примамлива – бяла или ярко цикламена, с малки черни семчици, сочна и умерено сладка. Което я прави и много подходяща за летния сезон.

 

Въпреки че се среща най-вече в Югоизточна Азия и Южна Америка, плодът достига и до родната търговска мрежа. Можете да го намерите в големите магазини и да го опитате.

 

Подходящ е за декорирането на сладкиши, заради красивия си вид. Най-разпространеният вариант на консумация на плода е пресен, накиснат в лимонов сок. Звучи ободряващо.

 

Понякога консистенцията на плода се сравнява с тази на кивито, именно заради малките семчици и сочността му.

 

За радост калориите, които се съдържат в семето, са много ниски, плодът се насища с липиди, а това е добра новина за генерирането на енергия в организма. Малките семчици са трудно смилаеми и затова трябва да се дъвчат добре.

 

Питая се консумира и под формата на сок, а някои култури правят и хубаво вино от нея. Може да послужи и като ароматизатор на други вкусове, заради силния си аромат.

 

Цветовете на драконовия плод се превръщат в силно ароматен чай. Единствената неядивна част на плода е неговата кора, която трябва да обелите преди всякакъв вид употреба.

 

Много добър източник на витамин С, фибри, минерали, значително количество фосфор и калий. Диабетиците в Тайван използват питая като заместител на ориз и като източник на баластни вещества (най-често въглехидрати и липиди).

 

Рецепти