Юзу! Що е то?
от Kulinar.bg
Плодът бива оприличаван на хибрид между мандарина и китайски лимон с кисел вкус

Юзу е цитрусов плод. Произходът му се корени в Източна Азия. Бива оприличаван на хибрид между мандарина и китайски лимон с кисел вкус, наричан "Ichang papeda".


Плодът изглежда като много малък грейпфрут с неравна кора, може да бъде с жълт или зелен цвят в зависимост от степента на зрялост.


Плодовете юзу, които са много ароматни, обикновено са с големина между 5.5 и 7.5 см в диаметър, но могат да бъдат и по-големи от грейпфрут (до 10 см или по-големи). Растението юзу представлява висок храст или малко дърво, което често има много големи тръни. Листата се отличават с голяма дръжка и са силно ароматизирани.

 

Юзу води корените си от Китай, но се среща и в централната част на Тибет. Внесен е в Япония и Корея по време на династията Тан и именно в тези страни той се отглежда най-широко.

 

За цитрусовите растения е необичайно да виреят в студени региони. Но поради своята издръжливост юзу може да се отглежда в райони с температури през зимата, достигащи -9 ° C, където по-чувствителни цитрусови растения не биха могли да оживеят.

 

В Япония се отглежда декоративна версия на юзу, която се използва за украса. Нарича се "цвете юзу" и не ражда плодове.

 


Вкусът на юзу е тръпчив, наподобяващ смесица от грейпфрут и мандарина. Той рядко се яде като плод.


В японската кухня ароматната му кора се използва за гарниране на ястия, а сокът му често се използва като подправка, подобно на сока от лимон. Юзу е неразделна съставка в базирания на цитрусови плодове сос понзу, както и в специалния юзу оцет.


Често се комбинира с мед, за направата на вид сироп, който се използва за направата на чай от юзу. Юзу също може да се използва за направата на различни сладкиши, включително мармалад и торта.


 

В корейската кухня плодът се използва за направата на гъст сироп, подобен на мармалад, като кората му се нарязва на много тънки ленти, смесва се с захар и мед и се добавят ситно нарязани кубчета от сърцевината му.

 

Лъжица от този гъст сироп, добавена към чаша чай, е ефикасно средство срещу грип и настинка, според корейската култура.

 

Етеричните масла от кората му са със силен характерен аромат. В Япония използват плода в ароматерапията. Заради силния му аромат юзу се поставя нарязан в платнени торби в гореща вана.

 

 

Изследванията показват, че влияе положително върху кожата, при студени крайници, както и за релаксиране при преумора.

Рецепти