Сангрия - полъх на лято
За осигуряване на богат и плътен вкус може да се използва греяно вино, охладено с портокалов сок

Сангрията е вино, типично за Испания, Португалия и Аржентина. Тя обикновено се състои от вино, нарязани плодове, подсладител и малко количество добавено бренди.

 

Плодовете могат да бъдат портокал, лимон, лайм, ябълка, праскова, пъпеш, ананас, грозде, киви и манго. A като подсладители се използват мед, захар, сироп. Добавянето на портокалов сироп също е възможно.

 

Брендито може да се замести и от безалкохолни напитки. Сангрията е кръстена на испанската дума за "кръв" - "Sangre" заради типичния си тъмно-червен цвят. Заради разнообразието от рецепти за приготвяне на сангиря, алкохолното й съдържание може да варира значително, обикновено от 4% до около 11 на сто.

 

Съставките в сангрията също могат да бъдат променяни по желание, по-специално по отношение на вида на използваните плодове, вида или добавянето на спиртни напитки, както и наличието или липсата на газиране на напитката.

 

Може да се използва бяло вино вместо червено. Получената сангрия се нарича "Blanca" или "бяла". В някои рецепти, в които се използват по-тежки червени вина, напитката може да се облекчи чрез смесване на бутилка бяло вино в микса.

 

В някои части на Южна Испания, сангрията се нарича Зура и се прави с праскови или нектарини. В повечето рецепти, виното е доминиращата съставка и действа като база. В някои региони на Португалия се добавя и канела "medronho" (плод на ягодови дървета).

 

За осигуряване на богат и плътен вкус може да се използва греяно вино, охладено с портокалов сок, лимонада и нарязани круши за добавяне на сладост. Подготовката за направата на освежаващия коктейл се състои в нарязване на плодовете на тънки резени или малки кубчета, а след това смесване на всички съставки с виното, с изключение на леда и газираните напитки.

 

11348

 Снимка: Thinkstock/Guliver

 

За да се даде време за плодовите аромати да се слеят с ароматите на виното, напитката се оставя за няколко часа или за денонощие в хладилник, ледът и газираните съставки се прибавят непосредствено преди сервиране.

 

Безалкохолната версия на сангрията се прави от гроздов сок, газирана вода, есенция лимон и захарна тръстика. Сангрията се сервира в Испания и Португалия през лятото, а в южните и източните части на полуострова през цялата година.

 

По тези места тя е популярна напитка сред туристите по баровете, пъбовете и ресторантите, където често се сервира в 1-литрови кани или други съдове, достатъчно големи, за да побират бутилка вино плюс добавените съставки.

 

За предотвратяване попадането на плодове или кубчета лед в чашата се използват капак или цедка. На масови събирания сангрията често се сервира и в големи купи за пунш, като чрез дървен черпак гостите могат да сипват в чашите си плодове по избор. 

 

Освен в Испания и Португалия сангрията е популярна напитка и в Куба, Перу, Мексико, Пуерто Рико, Доминиканската република, Чили и Аржентина. В някои страни се предлага и бутилирана сангрия.

 

В терминологията на администрацията на Европейския съюз тези продукти са категоризирани като "ароматизирани вина". Сангрията е популярна в много страни по света като напитка, подходяща за разхлаждане в летните месеци.

Рецепти